2 min. čitanja

Počeli radovi na Zdravstvenom centru, niknut će i nova baza HGSS-a te heliodrom

Počeli radovi na Zdravstvenom centru, niknut će i nova baza HGSS-a te heliodrom
Foto: Unsplash / Ilustracija

RIJEKA - Na mjestu budućeg Zdravstvenog centra Rujevica Istok krenuli su prvi radovi. Centar bi Rijeci trebao omogućiti moderni helidrom koji će svoju konačnu namjenu dobiti nakon što se s državom riješi sustav helikopterske hitne službe.

Na mjestu budućeg Zdravstvenog centra Rujevica Istok započeli su prvi radovi. Radi se o iskopnim radovima koje provodi Hrvatska gorska služba za spašavanje, a izvodi GP Krk.

U ovoj godini je za nastavak projekta osigurano 10 milijuna kuna u proračunu Primorsko-goranske županije za izgradnju pristupne prometnice, dok je početak radova na izgradnji zgrade planiran u rujnu.

Za projekt Zdravstveni centar - Rujevica Istok, izrađeno je idejno rješenje centralne zgrade Doma zdravlja koje će se ugraditi u urbanistički plan nove, urbane gradske sredine na Rujevici u Rijeci.

Time se stječu uvjeti za pronalazak daljnjeg sufinanciranja, a novi riječki zdravstveni centar trebao bi objedinjavati resurse i djelovanje interventnih službi na području Primorsko-goranske županije.

U sklopu projekta planirana je izgradnja helidroma i objekta za potrebe HGSS-a i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a. Sporazum s HGSS-om vrijedan je tri milijuna kuna, dok je Grad Rijeka ustupio pravo građenja na terenu u gradskom vlasništvu.

Centar se gradi na zemljištu površine 13.784 četvornih metara, a u Županiji su već ranije istaknuli da ovo područje ima povoljne meteorološke uvjete, ali i stratešku važnost koja podrazumijeva dobru povezanost s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i drugim dijelovima grada. Lokacija ima mogućnost pokrivanja otoka, Istre, Gorskog kotara i područja Sjevernog Velebita.

Centar na Rujevici trebao bi omogućiti Rijeci novi, moderni helidrom koji će svoju konačnu namjenu dobiti nakon što se s državom riješi sustav helikopterske hitne službe koja je potrebna građanima, ali i za turističku sezonu, piše Novi List.

Osim što bi prema gradskim planovima Centar Rujevica trebao dodatno unaprijediti razinu zdravstvene zaštite i infrastrukture u gradu, plan je Grada Rijeke na ovom području stvoriti sekundarno gradsko središte. Osim stambenih objekata, kao bitni drugi sadržaji u prvom se redu ističe zdravstvena infrastruktura.

Barbara Čalušić

PROČITAJTE JOŠ:

Uskoro radovi u sklopu projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka’
Radovi vrijedni gotovo 300 milijuna eura počinju u veljači, a iskopi i gužve trajat će godinama. Izgradit će se oko 217 km kanalizacije i oko 100 km sustava vodovoda, uz 125 crpnih stanica, te novi pročistač otpadnih voda na Delti. U Rijeci i okolici uskoro će započeti radovi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.