3 min. čitanja

Počela operacija slanja 14 naših helikoptera Ukrajini, s njih se već skidaju oznake

Počela operacija slanja 14 naših helikoptera Ukrajini, s njih se već skidaju oznake
Foto: HRZ

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Dvanaest helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T izdvojeni su iz Oružanih snaga te su krenule pripreme za njihov transport, doznaje Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje njegovi djelatnici rješavaju sve potrebne tehničke pripreme.

Foto: HRZ

Dio helikoptera je u hangarima, a trenutno su dva na vanjskom dijelu ZTC-a. Između ostalog, s helikoptera se skidaju sve postojeće oznake, po potrebi se mijenja istrošeni materijal, dolijeva ulje itd. Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri nalaze se na vojnom dijelu aerodroma Pleso i u Lučkom. Procjene su da će helikopteri biti spremni za transport za otprilike deset dana.

Prema informacijama Jutarnjeg, sedam helikoptera bit će dijelom rastavljeno te će ih transportirati kopnenim putem, a preostalih sedam odletjet će u Poljsku. Naime, svih 14 helikoptera bit će prebačeno u Poljsku, odakle će ih proslijediti u Ukrajinu. Pretpostavka je da će helikopteri s većim resursima odletjeti u Poljsku dok će oni s manje resursa biti prebačeni kopnom. Nakon odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu hrvatske zračne snage imat će na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Sh i četiri helikoptera Black Hawk.

Foto: Arhiva MORH /J. Kopi

Hrvatska Vlada na sve je podatke o vojnoj pomoći Ukrajini stavila oznaku tajnosti te je nemoguće dobiti službenu potvrdu ove informacije. Donaciju 14 transportnih helikoptera još je u studenom prošle godine potvrdio premijer Plenković, ali bez drugih detalja. S druge strane, predsjednika Milanovića prije dva mjeseca jako je razljutila činjenica da Vlada dogovara donaciju helikoptera te je rekao da mu iz Ministarstva obrane nisu objasnili kako će se ti helikopteri nadomjestiti. "Ne dam mukte", poručio je tada Milanović. Prije dva dana je pak prilično nezainteresirano na pitanje kad će helikopteri u Ukrajinu odgovorio: "Nemam pojma."

U rujnu prošle godine Dunja Bujan Šujster, ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane, rekla je da je Hrvatska dotad u Ukrajinu uputila vojnu pomoć u četiri navrata, ali nije željela otkriti što je upućeno. Još prije je ministar obrane Mario Banožić, nakon jedne sjednice Vlade, objavio da Hrvatska u Ukrajinu šalje strojnice i puškostrojnice s pripadajućim streljivom za četiri pješačke brigade, što bi bilo oko osam tisuća pušaka sa streljivom.

Foto: Arhiva MORH /J. Kopi

U rujnu prošle godine na ukrajinskim portalima objavljene su fotografije topova M-46 kalibra 130 mm dok gađaju ruske položaje. Osim toga, pokazano je više od deset sanduka s fugasnim granatama OF-482. Na sanducima latiničnim pismom na hrvatskom jeziku piše "Metak s trenutno-fugasnim broj OF-482". Mjesec dana prije na autocesti prema graničnom prijelazu Macelj snimljena je kolona od 12 civilnih šlepera, a na svakom je bio prekriven jedan top. Osim njih, u koloni je bio najmanje jedan šleper sa zatvorenim tovarnim prostorom. Najvjerojatnije je prevozio streljivo. Šleperi su prema Maclju krenuli iz vojnog skladišta VSK Jasikovac kraj Gospića, piše Jutarnji.

Posljednjih mjesec dana vidljiva je veća diplomatska aktivnost ministra obrane Banožića u vezi s Ukrajinom. Dvaput je bio na sastancima Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, a u Zagrebu je bio ministar obrane Poljske. S obzirom na to da Hrvatska slanje vojne pomoći koordinira za saveznicima, sigurno se i na tim sastancima detaljnije dogovarala donacija helikoptera. Na tim sastancima ministar Banožić je uime Vlade svaki put potvrdio da će Hrvatska i dalje vojno pomagati Ukrajinu. No, koliko je dosad vojne pomoći upućeno, službeno nije bilo riječi.

Na sjednici Vlade u četvrtak državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Zdenko Lucić tek je kratko kazao da je Vlada u proteklih godinu dana donijela odluke kojima je donirano više od šest milijuna eura za humanitarnu pomoć Ukrajini te da smo "pružili značajnu vojnu pomoć". Lucić je istaknuo da "Hrvatska sudjeluje u međunarodnim inicijativama i aktivnostima kako bi se pomoglo Ukrajini, a ukupna pomoć Hrvatske, kad se sve zbroji, prelazi iznos od 160 milijuna eura".

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.