1 min. čitanja

Počela obuka spasilaca na plažama

Počela obuka spasilaca na plažama
Foto: Crveni križ

Ljeto je pred vratima, a s njim počinju i gužve na plažama. More ručnika, suncobrana, plivača, ali i neplivača izazov su za naše spasioce diljem obale. Kako bi se što bolje pripremili za sezonu Hrvatski Crveni križ pokrenuo je osposobljavanje spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih postaja.

Ivan je položio najzahtjevniji segment spasilačkog ispita i svoju skupinu doveo do cilja - licencije spasioca.

- Kada se pliva, dvije nautičke milje je vrlo zahtjevan za spasioce, jer u stvari moraju plivati ekipno, ne smiju se odvajati, plivaju onoliko brzo koliko najsporiji kandidat pliva, tako da traje otprilike sat i pol, dva to plivanje u moru, ali na kraju je svaka grupa do sad u stvari uspješno odradila te dve nautičke milje - izjavio je za HRT Ivan Uravić, koordinator Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja.

Da bi se pristupilo sedmodnevnom tečaju za spasioce potrebno je proći predtestiranje.

- Četristo metara plivanja unutar osam minuta, preroniti 25 metara duljinu bazena i pokazati tehniku plivanja prsno - izjavio je Uravić.

Na završnom ispitu kandidat polaže plivanje i tehnike spašavanja na moru i vodama, prvu pomoć i ekološku zaštita priobalja.

- Nakon što uspješno kandidat sve položi, sve te tri sastavnice zaslužuje licencu za spasioca, koja traje dvije godine i nakon svake dvije godine se treba obnovi ta licenca - poručio je Ivan Uravić.

Sunce, pijesak i kultni crveni kupaći kostimi - to je mnogima prva asocijacija na spasilačku službu.

- Posao je atraktivan, zanimljiv. Mladi dečki i cure, spasioci, moji kolege i kolegice u stvari imaju dobra iskustva na tom ljetnom sezonskom poslu, rekao je Uravić, 

Diljem Hrvatske obuke su u tijeku, a detaljne informacije za sve zainteresrane - mogu se dobiti u Hrvatskom Crvenom križu.

Kristina Pilko Felker

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.