2 min. čitanja

PO OLUJNOJ BURI ODJEDRENA 77. VIŠKA REGATA Imamo novi rekord i pobjednika prve etape

PO OLUJNOJ BURI ODJEDRENA 77. VIŠKA REGATA Imamo novi rekord i pobjednika prve etape
Foto: JK Labud

VIS – Nevjerojatno je kako brzo dobar i povoljan vjetar može odagnati sve frustracije života na kopnu i u ovom pandemijskom vremenu nove rekorde i pobjednike stvorit.

Kao što smo i najavljivali za 77. izdanje Viške regate nismo obarali rekord u prijavama, ali smo novim rekordom u jedrenju do Visa opravdali sva jedriličarska očekivanja. Po olujnoj buri, u spartanaskoj bitci na moru, uz pokoji lom u rekordnom vremenu, po 77. put osvojen je Vis.

Foto: JK Labud

77. Viška regata ruši rekorde u vremenu jedrenja do Visa zahvaljujući jedrilici ,Generali TP52, s kormilarom Samo Žvan, JK Mariborčanka, koji je nakon samo 2 sata i 14 minuta projurio kroz cilj u luci Vis.

Riječima Alena Kustića, predsjednika Regatnog odbora, organizatora ove tradicionalne regate splitskog kluba Labud:

– Po buri koja je prije starta gotovo pala da bi se neposredno pred start opet “razmahala” te u vratima ponovno dosegla olujnu jakost najbrže su jedrilice vozile prosječno brže od 15 čvorova a dosezale su i maksimalne brzine i preko 20 čvorova o čemu će se još dugo pričati.  Regatni odbor je na brodu kapetanije Pojišan pratio jurnjavu po buri svih 33 nautičkih milja da bi već nakon 2 sata i 14 minuta prvi kroz cilj projurio Generali TP52 i tako postavio novi rekord Viške regate. Do 16:00 je u cilju u Visu registrirano 109 jedrilica.

Foto: JK Labud

Generali TP52 je najbrže dojedrio u Vis, ali je jedrilica Dubrovnik s kormilarom Denisom Vukasom, JK Orsan, ipak nakon matematičke korekcije pobjednik prve etape 77. izdanja Viške regate.

Foto: JK Labud

Inače, flota je podijeljena u dva razvrstanja: prvo OPEN sa podrazredima racing odnosno regatni brodovi, te cruising odnosno  navigacijski krstaša, te drugo razvrstanje ORC. Najuspješniji brod po ORC razvrstanju je i službeni pobjednik Viške regate, dok će jedrilica koja bude u obje etape od Splita do Visa te nazad, najbrža u jedrenom vremenu osigurati epitet i pokal “najbrže jedrilice regate“.

Foto: JK Labud

Tradicija održavanja subotnje regate ” u portu” se nastavlja i ove godine jedriličari. Prijave za regatu će se vršiti tijekom subote ujutro pozivom na broj mob od 09:30-10:15 sati, a start prvog jedrenja regate „Luka Vis“ predviđen je za 11:00 sati.

Maja Duplančić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.