3 min. čitanja

Plovput projektirao i proizveo vlastitu plutaču

Plovput projektirao i proizveo vlastitu plutaču
Foto: Plovput

Hrvatska tvrtka Plovput osim održavanja plovnih putova i rada  svjetionika projektirala je i proizvela vlastitu plutaču koja kvalitetom i dizajnom konkurira plutačama najvećih svjetskih proizvođača, a u Plovputu kažu da je i ekološki prihvatljiva.

Temeljna djelatnost Plovputa iz Splita usko je vezana uz izgradnju i održavanje objekata pomorske signalizacije, plovne putove te tehničke sustave u pomorstvu. Prateći svjetske trendove u pomorstvu, koji su prihvaćeni, kako u Hrvatskoj, tako i u Plovputu, gdje se sve veći naglasak stavlja na zaštitu mora i podmorja, u posljednjem desetljeću zabilježen je značajan porast korištenja usidrenih objekata u funkciji sigurnosti plovidbe, odnosno plutača.

Uzimajući u obzir navedeno, kao i činjenicu da Plovput održava preko 1200 objekata pomorske signalizacije duž Jadrana, od čega je oko 15 % plutača, a broj je u stalnom porastu, Plovput je protekle godine krenuo u projektiranje i proizvodnju vlastite plutače. Hrvatska je to plutača koja dizajnom i kvalitetom konkurira najvećim svjetskim proizvođačima ove vrste opreme, ekološki je prihvatljiva, a obuhvaća i „pametnu komponentu“, također projektiranu i realiziranu u Plovputu.

Foto: Plovput

Modularna plutača s međunarodnim certifikatom

Naime, plutača Plovput ima ugrađenu opremu za daljinski nadzor i upravljanje radom pomorskog svjetla, praćenje pozicije plutače za slučaj otrgnuća te mnoge druge parametre. Važno je naglasiti i da je Plovput kao proizvođač, a samim time i plutača Plovput, certificiran od najmeritornijeg tijela iz domene sigurnosti plovidbe. Dakako, radi se o IALA-i (International association of marine aids to navigation and lighthouse authorities), od koje tvrtka Plovput ima certifikat „Industrial member of IALA“, koji obuhvaća proizvodnju, dizajn, održavanje i razvoj objekata sigurnosti plovidbe.

Plutača proizvedena u Plovputu spada u klasu modularnih plutača prepoznatih od strane međunarodnog udruženja uprava pomorske signalizacije i sredstava za pomorsku navigaciju IALA. Karakterizira je iznimna uočljivost s površinom od 3,5 m2, fokusna visina svjetla iznad razine mora od skoro 4 m, te promjer tijela plutače od 1,9 m. Izrađena je kombinacijom materijala: polietilen, čelik, aluminij i nehrđajući čelik, a sve kako bi se osigurala mogućnost potpunog recikliranja, te optimum traženih nautičkih karakteristika, potrebama i tehnoloških mogućnosti Plovputa. Svakako, veliki utjecaj na koncept i dizajn plutače proizašao je iz pola stoljeća Plovputovog iskustva na postavljanju i održavanju plutača na hrvatskom dijelu Jadrana.

Svojim modularnim dizajnom plutača omogućava udovoljavanje svim standardnim nautičkim značajima prema sustavu obilježavanja plovnih putova i objektima sigurnosti plovidbe, kao što su: lateralne (bočne) i kardinalne (osnovne) oznake, oznake usamljene opasnosti, oznake sigurnih voda, posebne i oznake nove opasnosti za plovidbu.

Prilikom projektiranja plutače vodilo se računa o prostoru za smještaj oprema za senzoriranje, nadzor i upravljanje. Oprema za napajanje i nadzor smještena je u nadgrađe plutače dok su solarni paneli smješteni na vanjski dio nadgrađa.

Sustav daljinskog nadzora i upravljanja

Nadzor i upravljanje zasnovano je na modularnoj platformi koja omogućava integriranje različitih vrsta senzora kao što su senzori za detekciju onečišćenja mora, hidro-meteorološki senzori, žiroskopi, akcelerometri te ostali senzori. Plutača je trenutno opremljena senzorima za pozicioniranje, mjerenje struja punjenja i pražnjenja baterija, napona baterija, temperaturnim senzorima te led svjetlom kojim se putem GSM modema može daljinski upravljati.

U slučaju neispravnog rada LED svjetla, problema s napajanjem te otrgnuća plutače s pozicije generira se automatska poruka sa svim relevantnim podacima o plutači i alarmu. Poruka se putem e-maila u realnom vremenu dostavlja na prethodno konfiguriranu mail adresu.Prikupljeni podaci sa senzora se mogu spremati u baze podataka iz kojih se kasnije mogu dohvaćati za potrebe daljnje analize.

Financijski benefiti

Ušteda koju će Plovput postići zahvaljujući uštedi na održavanju i uštedi kod nabave novih plutača iznosi preko 8 milijuna kuna, a iznos se može promatrati i multiplikativno u slučaju komercijalizacije. Pritom vrijednost intelektualnog vlasništva i „know-how“ efekta također predstavlja itekako vrijednu nematerijalnu imovinu Plovputa.

Tvrtka Plovput je certificirana prema najnovijim ISO9001 standardima i IALA-i.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.