3 min. čitanja

Plenković: S naftnim i LNG terminalom te Jadranskim naftovodom Hrvatska ima važnu ulogu regionalnog energetskog čvorišta

Plenković: S naftnim i LNG terminalom te Jadranskim naftovodom Hrvatska ima važnu ulogu regionalnog energetskog čvorišta
Foto: Vlada RH

Premijer Plenković poručio je u četvrtak da će Hrvatska, u vremenu velikih izazova u opskrbi energentima, igrati važnu ulogu regionalnog energetskog čvorišta.

- S naftnim terminalom, s LNG terminalom, s Jadranskim naftovodom i ulaganjima u plinovode, naša strateška pozicija može pomoći ne samo Hrvatskoj, nego i ostalima - poručio je Plenković dodavši kako pri tom misli na proširenje kapaciteta sadašnjeg LNG terminala s 2,9 milijardi kubika na 6,1 milijardu te ulaganja u plinovode, što će pomoći svim susjednim zemljama, osobito onima koji nemaju pristup moru.

Plenković je sudjelovao na otvorenju sastanka Partnerstva za transatlantsku energetski i klimatsku suradnju.

U izjavi za medije istaknuo je da je sudionike sastanka upoznao sa svim Vladinim dosadašnjim mjerama kojima je pomogla građanima i gospodarstvu u ovoj krizi.

Vlada je, podsjetio je, regulirala cijene plina, naftnih derivata i struje.

Također, dodao je, odlukama koje su donesene na europskoj razini, a tu je prvenstveno odluka o maksimalnom okviru cijene plina, utjecalo se na tržišta i burzu, na trgovce pa i špekulacije i time je došlo do smanjenja velikog rasta cijena plina. A ako se smanji cijena plina, automatski se smanjuje i cijena struje.

Jedan cilj je osigurati dovoljno energenata po priuštivoj cijeni, drugi je krenuti u energetsku tranziciju prema obnovljivim izvorima energije, a Hrvatska već dobiva puno energenata iz obnovljivih izvora, osobito iz hidro potencijala, ali ulaže i u vjetroelektrane, solarne elektrane i u geotermalne izvore te korištenje vodika kao energenta.

Strateška pozicija Hrvatske pomoći će i drugim zemljama u opskrbi energentima

U tom je kontekstu Plenković naglasio važnu ulog Hrvatske u budućnosti kao regionalnog energetskog čvorišta – s naftnim terminalom, s LNG terminalom, s Jadranskim naftovodom i ulaganjima u plinovode.

Sastanak na ovako visokoj razini u ovom trenutku, kazao je Plenković, priznanje je i Hrvatskoj i radu Vlade na tome da se zajedničkim naporima smanje efekti energetske krize za cijelu Europu i cijeli zapadni svijet koji podržava Ukrajinu, a isto tako da se osiguraju priuštive cijene energenata građanima.

Nove mjere bit će pravovremene, sveobuhvatne i primjerene izazovima, na snazi od 1. travnja

Upitan o novim Vladinim mjerama, kazao je da će se one donijeti na vrijeme, kao i sve dosadašnje, a bit će pravovremene, sveobuhvatne i primjerene izazovima. Dodao je da će se dovršiti sredinom ožujka, a biti na snazi od 1. travnja.

Novinare je zanimalo je li to što je bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović sjedila pored njega na ovom sastanku naznaka suradnje u budućim izborima. Plenković je ustvrdio da je Grabar Kitarović, dok je bila predsjednica, bila dio uskog kruga državnika koji su pokrenuli Inicijativu tri mora.

Ona, dodao je, surađuje i s Atlantskim vijećem, koji je jedan od ključnih organizatora ovoga događaja, te su se u tom svojstvu više puta susreli.

- Nema ovdje nikakvih drugih konotacija osim ove današnje konferencije - kazao je i dodao da se tema predsjedničkih izbora još ne otvara.

Svi članovi Vlade upisali su državne obveznice

Na pitanje o upisu državnih obveznica, premijer Plenković kazao je kako su svi članovi Vlade upisali obveznice, kao što je i najavljeno, a dogovor je da ne govore o iznosima, već će to deklarirati u svojim imovinskim karticama.

- Svi članovi Vlade pokazali su povjerenje u hrvatsku državu, povjerenje u stanje javnih financija i povjerenje u jedan financijski proizvod koji je po našem sudu jako dobar, jer smo na ovaj način omogućili građanima da uloživši u državne obveznice dobiju povoljnije kamate nego što bi ih dobili da su uložili u štednju koja se nudi u komercijalnim bankama - poručio je Plenković.

Tim će se novcem, dodao je, refinancirati one obveznice koje dospijevaju sada, a kamate će ostati u hrvatskoj, što je pozitivan utjecaj na financijska tržišta u Hrvatskoj.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.