2 min. čitanja

Plenković: Ovo je godina isporuke - Pelješki most, Schengen, euro

Plenković: Ovo je godina isporuke - Pelješki most, Schengen, euro
Foto: Andrej Plenković / Twitter

Premijer Andrej Plenković u ime Vlade izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost svim članicama EU-a na jednoglasnoj podršci da Hrvatska od 1. siječnja postane članica šengenskog prostora.

- To znači da smo proteklih šest godina radili predano na svim poljima, ispunili smo 281 kriterij i na taj način omogućili građanima, gospodarstvu, poduzetnicima sve one slobode koje uživaju članice Schengena. Ovo je godina isporuke, Pelješki most - povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune s eurom - proces koji je trajao pet i pol godina. 80 posto razmjene Hrvatske je s članicama šengenskog prostora. 75 posto turista dolaze iz članica šengenskog prostora. Nije mi poznato da je ijedna zemlja istoga dana ušla u Schengen i europodručje - rekao je Plenković i zahvalio ministrima, suradnicima, policiji i svima koji su dali doprinos u ovom procesu.

Osvrnuo se na izjavu Slovenije koja je ušla u zapisnik Vijeća te zahvalio na potpori.

- Oni su kazali kako je za njih arbitraža i dalje relevantna kada je riječ o pitanju razgraničenja. Mi smo podsjetili na zaključke Sabora iz 2015. te da za nas ta arbitražna presuda ne postoji, ali da smo spremni razgovarati sa Slovenijom o razgraničenju u duhu dobrosusjedstva i dobrih bilateralnih odnosa. Niti jedna država članica nije imala nikakve rezerve prema Hrvatskoj. Nitko ni danas nije imao bilo kakvih problema s Hrvatskom. Odradili smo posao prije. Diskretno, sustavno. Prvi smo koji smo napravili nezavisni mehanizam za provjeravanje i gledanje kontrola na granici vezano za ilegalne migracije - dodao je Plenković.

- Hrvatska ulazi na temelju svojih postignuća, zasluga, valoriziranja naših napora. Mi smo podržali sve napore Bugarske i Rumunjske i podržavat ćemo ih i dalje - rekao je Plenković.

Euro i Schengen su najopipljiviji za građane.

Plenković je rekao kako će Hrvatska zajedno s ostalima raditi na reformi šengenskog prostora.

Novinari su ga pitali ima li novih informacija o padu MiG-a.

- Oba pilota se osjećaju bolje. Što se tiče istrage, nemam novih informacija - poručio je.

Plenković je komentirao i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika. Dario Zurovec je kazao kako je bilo "poziva i određenih pritisaka, kao i prijetnji institucijama i inspekcijama."

- Ja mislim da bi se trebali bojati oni koji ne budu za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini. To će biti njihov pečat dugoročno. Što se tiče gospodina Zurovca, koliko ja shvaćam, on kaže da je na njega netko radio pritisak. Ako je tako, onda ja imam veliki komunikacijski upit u to što on percipira kao pritisak. On je meni poslao poruku prije par dana. Ovo je indiskretno, ali moram reći da otklonim takve teme: "Molio bih da popijemo kavu ako je moguće i porazgovaramo o obuci vojnika" - pročitao je Plenković dio poruke.

Ja kažem da sam na putu i da mogu najranije danas, u četvrtak, ali da sam zadužio Bačića da porazgovara sa svim klubovima. Dakle, niti sam ja niti je Branko radio pritisak, rekao je Plenković, prenosi HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.