Plenković o obnovljenom samostanu za potrebe studija: "To je prava poruka za Makarsku i Dalmaciju"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Makarskoj na svečanosti otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta, na kojem će moći studirati 150 studenta.

Plenković je istaknuo je kako se ovim studijem u Makarskoj obnavlja visoko obrazovanje koje je u Makarskoj bilo prije 300 godina.

- Mi smo u fazi provedbe operativnog programa ulaganja oko milijardu eura u predškolsko obrazovanje to jest vrtiće - rekao je. Najavio je da će uskoro biti raspisan "veliki natječaj za obnovu škola".

- Cilj naše obrazovno politike je jednosmjenski sustav obrazovanja u školama - kazao je Plenković i pri tome podsjetio da učenici imaju besplatne knjige, obroke i prijevoz.

Pohvalio je splitsko Sveučilište zbog dobrog rejtinga na međunarodnim listama sveučilišta.

Na svečanosti je nazočio i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović koji je rekao kako je to velik dan za Makarsku jer postaje studentski grad. Spomenuo je i zasluge splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i bivšeg gradonačelnika Jure Brkana.

- Moram biti iskren i reći da oni imaju velike zasluge za ovaj studij u Makarskoj - kazao je Paunović i dodao kako postoje stvari za koje nisu potrebne "političke boje".

Obnoviteljski radovi na zgradi Franjevačkog samostana koštali su više od milijun eura, a na raspolaganju studija Hotelijerstva i gastronomije je oko 800 metra četvornih površine na tri etaže s pet predavaonica.

Uz predsjednika Vlade na svečanom otvorenju bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na studiju Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj trenutačno studira 100 studenata.

Najavio je da će se Vlada i Sabor baviti s trima temama budućnosti. Prva će biti energetika i klimatske promjene. Glavna tema budućnosti planeta i kontinenta i Hrvatske, kazao je Plenković i nastavio da ta tema određuje sve i glavna je globalna tema. Druga je tema digitalna transformacija, a treća najvažnija tema opstanka hrvatskog naroda će biti demografska revitalizacija.

Izvor: Hina/Vlada

PROČITAJTE JOŠ:

U obnovljenom samostanu u Makarskoj studij Hotelijerstva i gastronomije
U subotu je u Makarskoj održana svečanost otvaranja obnovljenog Franjevačkog samostana za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije splitskog Sveučilišta na kojem će moći studirati 150 studenta. Na svečanosti je sudjelovao predsjednik Vlade Andrej Plenković i pritom naglasio kako se o…