PLENKOVIĆ O KLIMI: “Hrvatska će zaštititi 30 posto Jadranskog mora i zasaditi milijun stabala godišnje!”

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama u škotskom Glasgowu danas obećao da će Hrvatska zaštititi 30 posto Jadranskog mora pod svojom jurisdikcijom te će do 2030. zasaditi dodatnih milijun stabala godišnje.

Na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) gdje su svjetski čelnici iznosili planove i obećanja svojih država za očuvanje okoliša, Plenković je iznio nekoliko ozbiljnih obećanja.

– Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije ugljikovog dioksida tako što će do 2030. godine zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje – obećao je hrvatski premijer i dodao:

– Kao zemlja tisuću otoka, Hrvatska namjerava pridonijeti globalnom cilju zaštite oceana tako što će pod zaštitu staviti 30 posto mora pod nacionalnom jurisdikcijom – najavio je Plenković u svom govoru na konferenciji COP26.

Hrvatska će u cilju EU da do 2030. godine smanji emisije ugljika za 55 posto sudjelovati sa „za nas veoma visokih 45 posto” (od razine emisija 1990. godine), a ugljen će napustiti 2033., no „nastojat će to postići i ranije”.

Plenković je za Hrvatsku rekao da „zaštitu prirode uzima ozbiljno”, da ima četvrti najmanji ugljični otisak po glavi stanovnika u Europskoj uniji te da je ukupno 38 posto zemlje pod zaštitom.

– Hrvatsko šumarstvo ima stoljećima dugu tradiciju održivog upravljanja. S 93 posto certificiranih šuma, naša stopa apsorpcije ugljika po glavi stanovnika je dvostruko veća od EU prosjeka – kazao je Plenković.

Upozorio je kako će klimatske promjene nepovratno pogoršati živote budućih generacija „čak i uz najodlučnije djelovanje sada”, no da se to pogoršanje može umanjiti.

– Na nama je, kao liderima, ne samo kao zabrinutim pojedincima, da donesemo i provedemo politike koje će to postići. U najmanju ruku, moramo ostvariti ciljeve već skopljenih klimatskih sporazuma te djelovati snažnije na njihovom ispunjavanju – kazao je hrvatski premijer i pozvao na ambicioznije politike u borbi protiv klimatskih promjena.

Nakon govora premijer je dao i izjavu za medije, a na upit meteorologinje televizije N1 Tee Blažević, koja izvještava iz Glasgowa, zatvara li se elektrana Plomin 2033., premijer je kazao da je to cilj.

Plenkovićeva obećanja:

Andrej Plenković je u Glasgowu kazao da će izložiti nekoliko obećanja kako bih pokazao trajnu predanost svoje vlade:

  • Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 za 45% (od razine emisija koje smo imali 1990.). Ciljna godina za prestanak korištenja ugljena je 2033., no nastojat ćemo to postići i ranije.
  • S ciljem da do 2030. postigne stopu od 39 % obnovljivih izvora u konačnoj potrošnji, Hrvatska nadilazi europski cilj od 32 %.
  • Namjeravamo u konačnoj proizvodnji postići više od 65 % obnovljivih izvora te 100 % niskougljičnih izvora.
  • Hrvatska čistu i inovativnu tehnologiju u sektoru mobilnosti smatra prilikom. Štoviše, jedna od vodećih svjetskih tvrtki za razvoj e-mobilnosti i samovozećih vozila, Rimac automobili, dolazi iz Hrvatske.
  • Kao zemlja tisuću otoka, Hrvatska namjerava pridonijeti globalnom cilju zaštite oceana tako što će pod zaštitu staviti 30 % mora pod nacionalnom jurisdikcijom.
  • Kao izrazito popularna turistička destinacija, Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije CO2 tako što će do 2030. godine zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje.
  • Unaprjeđujemo otpornost i povećavamo svoje sposobnosti za zračno gašenje požara kroz uspostavu regionalnog centra u Zadru, u Dalmaciji. Njegove aktivne sposobnosti koristit će mediteranskom klimatskom hot-spotu na isti način kako je to bio slučaj ovoga ljeta, u gašenju požara u Bosni i Hercegovini, Grčkoj i Turskoj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GLAVNI TAJNIK UN-a iz Glasgowa: “Dosta tretiranja prirode kao zahoda – Sami si kopamo grob!”