1 min. čitanja

Plenković najavio: “Razmatramo povećati postojeće kapacitete LNG terminala na Krku”

Plenković najavio: “Razmatramo povećati postojeće kapacitete LNG terminala na Krku”
Foto: Vlada RH

Hrvatska razmatra mogućnost povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku sa sadašnjih 2,6 na 2,9 milijardi kubičnih metara plina godišnje, što se može postići i sa sadašnjom infrastrukturom, izjavio je u petak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

Odgovarajući na pitanje novinara o usklađenosti vezano za pitanje cijene električne energije, premijer Plenković je kazao da su usvojeni Zaključci koji će biti objavljeni.

– Što se tiče LNG terminala, u fazi smo ispitivanja dizanja postojećih 2,6 milijardi kubičnih metara plina na 2,9. Smatramo da se s postojećom infrastrukturom našeg LNG-a, dakle broda i svih postrojenja koje tamo postoje, to može napraviti. Ono što ćemo činiti, to je prije svega sada na Komisiji da podupire sa sredstvima, da vidimo može li se i na koji način povećati investiranje u povećavanje tih kapaciteta plinovoda, sve je to međusobno povezano – kazao je Andrej Plenković.

– Što se tiče skladišnih kapaciteta, i na tome moramo raditi, znate kakav je ritam u uobičajenim okolnostima punjenja i pražnjenja tih skladišnih kapaciteta, oni se pune kada nije sezona grijanja – od travnja do listopada, a prazne se od studenog do kraja ožujka. U ovom trenutku glavna zadaća svih koji su za to nadležni bit će osigurati dovoljno plina za iduću sezonu grijanja – dodao je premijer.

Naglasio je da je izgradnja LNG terminala na Krku bila od strateškog značaja jer bez te mogućnosti diverzificiranog pravca opskrbe plinom objektivno bismo u ovakvim situacijama bili u znatno zahtjevnijim okolnostima nego što smo danas.

– Često u Hrvatskoj kažem – rasprava u energetskom sektoru o LNG terminalu trajala je 40 godina, mi smo to realizirali – dodao je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.