2 min. čitanja

Plenković i Vučković s hrvatskim ribarima: Trajna podrška Vlade ribarskom sektoru

Plenković i Vučković s hrvatskim ribarima: Trajna podrška Vlade ribarskom sektoru
Foto: Pexels

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je jučer u Banskim dvorima predstavnike sektora ribarstva udružene pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori i to: Ivana Birkića, Kristinu Mišlov, Nenada Velu, Antonia Šunjića i Karla Magića te predstavnika Koordinacije koćara Romea Mikičića.

Glavne teme razgovora bile su obavljanje gospodarskog ribolova na moru u kontekstu izazova za sektor u okviru zelene tranzicije. Na sastanku je uz predsjednika Vlade sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Mladen Pavić.

Višegodišnji plan upravljanja za održivi demerzalni ribolov u Jadranskom moru je temeljni upravljački okvir za koćarski ribolov u Jadranu i vrijedi za sve države oko jadranskog bazena za razdoblje do 2026. Ovaj okvir sadrži odredbe kojima se mjere upravljanja, posebno u smislu prilagodbe ribolovnog napora, prilagođavaju razini odgovornosti za stanje resursa.

Europska komisija donijela je Akcijski plan „Zaštita i obnova morskih ekosustava“ koji stavlja nove zahtjeve pred sektor ribarstva, u tom kontekstu premijer Plenković istaknuo je posvećenost Hrvatske zadanim ciljevima i naglasio kako će ova Vlada na putu ka zelenoj tranziciji koristiti sve dostupne resurse i mehanizme kako bi zaštitila i pomogla naše ribare; „Ribarstvo je gospodarska grana od strateške važnosti za RH, a uz to predstavlja jednu od važnijih gospodarskih grana koja se odvija u osobito osjetljivim obalnim otočnim područjima. Svjesni smo i da se radi o jednom od ključnih sektora u proizvodnji hrane, što mu dodatno daje na važnosti. Zbog svoje izravne ovisnosti o živim morskim resursima ribarstvo je izrazito osjetljivo te je jasno kako je za njegov opstanak ključno osigurati očuvane i otporne ekosustave, no kod postizanja zelenih ciljeva bit ćemo predani zaštiti nacionalnih interesa i osiguranju svih potrebnih preduvjeta za opstojnost i isplativost ribarstva.“

Također, naglasio je kako unatoč prošlim godinama obilježenim pandemijom i tržišnim poremećajima, Hrvatska bilježi pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva u količini, a pogotovo u vrijednosti izvoza. Usporedbom 2022. i 2020. godine izvoz je vrijednosno porastao za 36 % te iznosio 312 milijuna eura, a prošle je godine iskrcano i 62 tisuće tona proizvoda ribarstva rekordne vrijednosti.

Kao pozitivan premijer Plenković istaknuo je učinkovit režim zaštite u Jabučkoj kotlini, koji je uspostavljen na inicijativu Republike Hrvatske i uvelike utjecao na oporavak demerzalnih stokova u Jadranu.

Do danas je kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno gotovo 386 milijuna eura što predstavlja 112 % raspoložive alokacije, a 348,1 milijuna eura osiguranih do 2027. u okviru Programa za ribarstvo i akvakulturu osigurat će kontinuitet i doprinijeti daljnjem razvoju sektora, objavljeno je na stranicama Vlade RH.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.