3 min. čitanja

Plenković, Butković i danska premijerka obišli kontejnerski terminal Zagrebačka obala u Rijeci

Plenković, Butković i danska premijerka obišli kontejnerski terminal Zagrebačka obala u Rijeci
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Rijeci s predsjednicom Vlade Kraljevine Danske Mettom Frederiksen, koja boraviti u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj.

Po dolasku u Hrvatsku, predsjednica danske Vlade Mette Frederiksen se s premijerom Plenkovićem susrela u Lučkoj upravi Rijeka, gdje su joj predstavljeni kapitalni riječki projekti vezani uz Rijeka Getaway projekt, a zatim je obišla lokaciju terminala Zagreb Deep Sea, budući Rijeka Gateway terminal.

Foto: Grad Rijeka

Uz predsjednika Vlade bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te domaćini, ravnatelj Lučke uprave Denis Vukoreopa, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i župan Zlatko Komadina.

Rijeka Gateway

Rijeka Gateway novi je kontejnerski terminal (u izgradnji) u Rijeci u zajedničkom vlasništvu kompanija Maersk Grupe kroz APM Terminals i ENNA Naturalis Grupe kroz ENNA Logic.

Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta. Razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju (APM Terminals 51%, ENNA 49%). Terminalom će upravljati daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima u skladu s APM Terminal strategijom ugljične neutralnosti i konceptom Terminal of the Future.

Kako je rekao ministar Butković, procijenjeni kapacitet budućeg terminala je u prvoj fazi 650 000 TEU, na dužini pristaništa 400 m, gdje je gaz 20m. Ukupna površina terminala iznosi 16 ha. Investitor je počeo s rušenjem zatečenih objekata na području budućeg terminala, dok je s druge strane već izgrađena kompletna lučka željeznička logistička infrastruktura, a cesta D403 koja spaja Zagrebačku obalu sa riječkom zaobilaznicom trebala bi biti gotova do ljeta čime se grad, ali i Hrvatska brže i lakše otvaraju prema europskim tržištima.

U drugoj fazi očekuje se promet od 1.055 000 TEU (ekvivalent jedinice od dvadeset stopa) uz dužinu pristaništa povećanu na 680 m. Podsjećamo, ugovor o koncesiji potpisan je 5. studenog 2021. godine. Ugovor je stupio na snagu 5. svibnja 2023. godine i time označen početak 50-godišnjeg razdoblja koncesije. Otvaranje terminala planira se za drugo tromjesečje 2025. godine.

Očekuje se da će ukupna ulaganja u Hrvatsku od strane Maersk Grupe, Enna Logic i Rijeke Gateway do 2026. godine iznositi više od 480 milijuna eura.

Više od 300 radnih mjesta

Kako je prigodom posjeta terminalu Zagrebačka obala kazao gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Maersk Grupa, Enna Logic i Rijeka Gateway namjeravaju otvoriti više od 300 radnih mjesta na novom kontejnerskom terminalu, dok bi neizravno zapošljavanje u regiji moglo dosegnuti puno veći broj.

Rijeka Gateway bit će najsuvremeniji terminal u ovom dijelu Europe. Služit će kao glavna ulazna točka u zemlje i tržišta zaleđa te će igrati ključnu ulogu za lokalno gospodarstvo i poduzeća. U planu je i obnova zgrade skladišta 22 koja je dio kompleksa Metropolis, zaštićene industrijske baštine – u kojoj će se nakon obnove smjestiti i budući uredi Rijeka Gatewaya.

Filipović je istaknuo kako će u naredne dvije godine u Rijeci biti dovršen čitav niz kapitalnih objekata, u prvom redu infrastrukturnih projekata vezanih za luku i riječki prometni pravac, zahvaljujući dobroj  suradnji sa hrvatskom vladom na strateškim projektima, pri čemu se Grad Rijeka pokazao kao odgovoran i pouzdan partner.

- Rijeka je svojim geostrateškim položajem ulaz u Europu. Mnoge inozemne kompanije svjetskog glasa prepoznale su Rijeku kao mjesto  ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta i to će, uz uvođenje Eura kao službene valute, ulazak u Schengenski sustav i ukidanje granica, kao i projekte željezničke, lučke i cestovne infrastrukture koji će se realizirati u naredne dvije godine, odnosno do kraja mandata ove gradske vlasti, podići standard građana Rijeke - rekao je Filipović.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.