1 min. čitanja

Pilot projekt transplantacije posidonije u Jadranu dobro napreduje

Pilot projekt transplantacije posidonije u Jadranu dobro napreduje
Foto: Udruga Sunce

SPLIT – Na Kornatima je u tijeku projekt obnove livada posidonije, endemske biljne vrste koja je pod velikim pritiskom nautičkog turizma. Baš zato se provodi međunarodni projekt Interreg Italy-Croatia SASPAS, kroz koji se, između ostalog, senzibilizira ciljana javnost na potrebe postavljanja ekoloških sidrenih sustava.

Projekt je startao u jesen 2019. godine, kada je prvi puta u Nacionalnom parku Kornati u uvali Kravljačica, presađena livada posidonije. Transplantanti, njih 720, uzeti su sa zdrave livade u uvali Baluni i pričvršćeni na nosače od kukuruznog škroba, koji pridržavaju rizome, dok biljka pušta korijenje i učvršćuje se u morsko dno. Riječ je o potpuno biorazgradivom i ekološki neškodljivom patentu koji su osmislili biolozi sa Sicilije, podsjećaju iz Udruge Sunce.

Foto: Udruga Sunce

U srpnju prošle godine na području Kornata postavljeni su ekološki prihvatljivi sustavi za sidrenje, a nekoliko mjeseci nakon toga u četiri uvale unutar NP Kornati ponovljen je postupak transplantacije posidonije.

Kako bi sačuvali nove nasade ove biljke, koju još nazivaju plućima mora, prošle je godine pokrenuta i kampanja Postani čuvar posidonije”, s ciljem osvještavanja javnosti, posebice nautičara, o važnosti zaštite i očuvanja morskih cvjetnica, s posebnim naglaskom na posidoniju.

Koliko je posidonija bitna za morski ekosustav govori i podatak da jedan četvorni metar nasada proizvodi 14 litara kisika dnevno. Ona je izvor hrane i stanište za mnoge vrste koje među njenim listovima traže sklonište, mrijeste se i razmnožavaju. U livadama posidonije živi više od 400 biljnih i oko tisuću životinjskih vrsta.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Uspješno presađivanje posidonije u Nacionalnom parku Kornati – sidrenjem
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.