1 min. čitanja

PILOT PROJEKT Hladnim rezanjem brodova smanjuju emisije štetnih plinova

PILOT PROJEKT Hladnim rezanjem brodova smanjuju emisije štetnih plinova
Foto: German Naval Yards Kiel

KIEL – U brodogradilištu u Kielu u Njemačkoj počeo je pilot projekt recikliranja starih brodova metodom hladnog rezanja. Autori takvog koncepta tvrde da se hladnim rezanjem smanjuju emisije štetnih plinova u atmosferi te se nadaju da će EU prepoznati i primijeniti njihovu ideju.

Iz startup tvrtke Leviathan kažu da su proveli zadnjih 10 godina razvijajući održive tehnologije recikliranja brodova, a kao rezultat tog napora osmislili su postupak hladnog rezanja. Prema navodima tvrtke, testiranja su pokazala su da tehnologija čistog rezanja može smanjiti emisije CO2 tijekom procesa rastavljanja broda. Radili su, tvrde, na optimizaciji i mehanizaciji kako bi proces bio i siguran i ekonomičan za postupke recikliranja brodova u industrijskim razmjerima.

Održivi proces recikliranja sada će se prvi put primijeniti na 123 metra dugom desantnom plovilu u pogonu njemačkog mornaričkog brodogradilišta koristeći tehnologije koje je razvio Leviathan. 56-godišnji brod, HC Hagemann 1 , radio je kao opskrbni brod. Prema pravilima EU-a, rezanje se mora obaviti na čvrstoj podlozi kako opasni materijali ne bi dospjeli u tlo.

– Za njemačka mornarička brodogradilišta, koja tradicionalno grade i preuređuju plovila, ekološki prihvatljivo recikliranje je svakako dobrodošlo kao novi izazov koji rado prihvaćamo, priopćili su iz brodogradilišta.

Rezanje broda kreće 20. lipnja, a očekuje se da će proces trajati do šest tjedana. U sklopu ovog jedinstvenog projekta, brodogradilište će omogućiti umjetnicima da koriste rezani materijal s broda za daljnju obradu odnosno izradu umjetničkih djela.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.