2 min. čitanja

PGŽ u pomorsko dobro investirala 15 milijuna kuna – Stanje u Mrtvaškoj nazvali podrivanjem pravne države

PGŽ u pomorsko dobro investirala 15 milijuna kuna – Stanje u Mrtvaškoj nazvali podrivanjem pravne države
Foto: PGŽ

RIJEKA – Na pomorskom dobru Primorsko-goranske županije u 2021. godini ostvaren je prihod u iznosu od 14,7 milijuna kuna, a 15 milijuna kuna je reinvestirano, izvijestio je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut dodavši kako je gotovo devet milijuna kuna usmjereno u poticanje rada Županijskih lučkih uprava, odnosno investicije u lučku gradnju, podgradnju i održavanje pomorskog dobra.

Braut je istaknuo kako se najveći dio prihoda odnosi na koncesije kojima je davatelj Vlada RH u iznosu od 5,5 milijuna kuna, potom PGŽ s 3,5 milijuna kuna te na sredstva od naknada koju za upotrebu pomorskog dobra plaćaju vlasnici brodica i jahti u iznosu od 4,6 milijuna kuna.

PGŽ je u prošloj godini izdala osam novih koncesija te je sa svibnjem 2022. godine na snazi ukupno njih 113. Utvrđeno je nešto manje od 400 kilometara ili 32,18 posto granica pomorskog dobra, a u postupku je dodatnih 184 kilometra ili 15 posto. Zanimljiva je činjenica kako se 50 posto od ukupnih utvrđenih granica pomorskog dobra u RH nalazi u PGŽ-u, istaknuo je zamjenik župana.

Predstavljen je i Izvještaj godišnjeg plana rada ustanove „Jadranski edukativno- istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora“ (ATRAC) za 2021. godinu. Ravnatelj te Ustanove Vedran Martinić rekao je da je, unatoč pandemiji, vidljivost ATRAC-a podignuta na svjetsku razinu. Pozvani su dva puta u misiju Ujedinjenih naroda u Libanonu i Siriji radi saniranja onečišćenja, a nastavljena je suradnja sa svim jadranskim državama te su pokrenuta tri europska projekta. ATRAC je i jedna od četiri organizacije na Mediteranu koje imaju ugovor s UN-om, istaknuo je ravnatelj.

Ono o čemu se u sjedištu Primorsko-goranske županije nerado priča je situacija u uvali Mrtvaška, gdje bi se trebalo graditi novo pristanište, no radovi zapinju zbog nezadovoljnih mještana Ilovika koji radove blokiraju. Zamjenik župana Vojko Braut naglašava da županija i dalje daje veliku podršku tom projektu te je prozvao predstavnika mještana Ilovika da je indirektno priznao sudioništvo u „maskirnom“ upadu u zonu gradilišta tijekom kojeg je razbijena rampa na ulazu.

Osudio je svako nasilje i napade na ravnatelja ŽLU Mali Lošinj izrazivši nezadovoljstvo trenutnom situacijom u kojoj se radovi na 80 milijuna kuna vrijednom projektu ne mogu nastaviti legitimnim putem. Zaključio je da se ovdje više ne radi o građanskom aktivizmu već podrivanju pravne države te je pozvao državne institucije na djelovanje.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.