PETICIJA USPJELA Šibenski gradonačelnik Žirjanima o statusu stare škole: "Ispoštovat ćemo volju otočana"

ŽIRJE/ŠIBENIK - Stara škola na Žirju trebala je prema projektu iz 2018. rekonstrukcijom postati objekt društvene namjene uz koji bi bili izgrađeni i sportski tereni. Drugim riječima, stara škola trebala je postati društveno-kulturni dom. Samoodrživi.

"Iz vedra neba", kažu organizatori nedavne peticije koju su potpisala 123 mještana (58 sa stalnim boravkom na otoku), "gradska uprava pristaje na prijedlog davanja stare škole u koncesiju privatnom investitoru."

- Još veći problem u ovoj priči predstavlja i činjenica kako se potencijalni koncesionari već pripremaju za natječaj, i to sve u dogovoru s vlastima. Isti su već i obilazili nekretninu i uzimali mjere, prema nekim informacijama već imaju angažiranog odvjetnika. Ovo je netransparentno i neprihvatljivo. Ako je gradska uprava promijenila mišljenje i odustala od društveno korisnog projekta, postupak koncesije bi trebao biti transparentan. Namjera građana s ovom inicijativom je zaustaviti postupke za izdavanje koncesije dok se ne održi javna rasprava odnosno zbor građana, te aktualizacije projekta iz 2018. godine - tvrde Žirjani koji stoje iza peticije.

Cilj peticije je, kažu, ponajprije uspostava dijaloga mještana i javne vlasti o budućnosti zgrade, kroz javnu tribinu ili zbog građana.

- Poslali smo i poziv gradonačelniku da dođe na otok i osobno upozna malo bolje cijelu zajednicu i razna bogatstva otoka. Da se uvjeri kako je i Žirje vrijedno biti dio pozitivne priče ulaganja u društveno-korisne projekte, nakon Prvića, Kaprija i Zlarina - poručuju.

A što na sve poručuje gradonačelnik Šibenika, Željko Burić?

- Nastavno na vaš upit oko navodnih nesuglasica lokalnog stanovništva u namjeni objekta stare škole na otoku Žirju, ovim putem vas informiramo da će Grad Šibenik ispoštovati volju stanovnika otoka Žirja te neće poduzimati nikakve radnje dok se mještani ne usuglase - stoji u kratkom odgovoru na upit ŠibenikIN-a.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

“NE DAMO STARU ŠKOLU!” Stanovnici otoka Žirja proveli peticiju
ŽIRJE - Na otoku Žirju od 29. prosinca 2022 do 9. siječnja 2023. organizirana je i provedena peticija građana s ciljem zaustavljanja aktivnosti Grada Šibenika radi dodjeljivanja zgrade stare škole u koncesiju privatnicima. Žirjani također žele održati i javnu tribinu (zbor građana) na temu budućnost…
Kako je počeo rat na mom otoku - Žirjani ne daju zgradu stare škole privatniku
ŽIRJE – Otočani su nedavno održali javnu tribinu s ciljem poticanja obnove zgrade stare škole kao društvenog doma. Traže zaustavljanje aktivnosti Grada Šibenika koje idu u smjeru dodjeljivanja koncesije privatnicima jedine preostale javne nekretnine na otoku, navodi čitateljica čije pismo objavljuje…