PETI DAN POTRAGE ZA NESTALIM RIBOLOVCEM Uključio se Hvaranin s privatnim zrakoplovom

CAVTAT - Potraga za nestalim ribolovcem, Damirom Ilićem ušla je u peti dan. Ilić je nestao je u nedjelju, 11. prosinca, tijekom ribolova, na području Konavoskih stijena.

Potraga za nestalim ribolovcem, Damirom Ilićem ušla je u peti dan. Ilić je nestao je u nedjelju, 11. prosinca, tijekom ribolova, na području Konavoskih stijena.

Osim policijskih službenika, u potragu su uključeni djelatnici HGSS-a, Lučke kapetanije  i ronioci.

Kako doznaje Dalmacija Danas, tijekom srijede i četvrtka u potrazi je bio uključen i privatni zrakoplov koji je angažiran od strane HGSS-a Orebić. Zrakoplov je u vlasništvu obitelji Bodlović s otoka Hvara koja se bavi infrastrukturom helidroma s ciljem održavanja otočkih i priobalnih helidroma.

Mladi pilot obitelji Bodlović, Matija školovao se za pilota helikoptera i aviona. Leti od 2016. godine, a ima oko 150 sati naleta na zrakoplovu i 70-ak sati naleta na helikopteru. Zrakoplov kojim je sudjelovao u potrazi, Matiji koristi kao nastavno sredstvo.

Đani i Matija Ivan Bodlović tijekom prošlog utorka bili su Korčuli na zbog suradnje HGSS stanice Orebić i tvrtke Clarion LCC na projektu prostora za vanaerodromsko slijetanje koji bi trebao uz dogradnje i adaptacije postati pravi helidrom. Tada su ih HGSS stanice Orebić upitali mladog pilota Matiju Ivana Bodlovića za pomoć oko potrage za nestalim ribarom.

Detalji potrage

Međutim, kako se zrakoplov u vlasništvu obitelji Bodlović u tom trenutku nalazio na aerodrom na otoku Hvaru, koji je zemljano-travnati, zbog vremenskih neprilika bilo ne upitno hoće li moći poletjeti. Mladog pitota kontaktirao je potom i pročelnik HGSS-a stanice Orebić Darko Prižmić, koji ga je upitao o karakteristikama zrakoplova, doznaje Dalmacija danas.

Odigralo se sve to tijekom utorka, kada je na telefonski broj pilota Bodlovića uslijedio poziv voditelj potrage iz PU dubrovačko neretvanske i tada je dogovoreno da će mladi pilot, ukoliko uvjeti na aerodromu Hvar dozvole, poletjeti tijekom srijede ujutro.

Jedini problem s kojim se mladi pilot suočio tijekom pripreme za let je nedostupnost bračkog aerodroma

Jedini problem s kojim se mladi pilot suočio tijekom pripreme za let je nedostupnost bračkog aerodroma na kojem je trebalo nadopuniti gorivo. Doznajemo da ih je kontaktirao telefonom i e-mailom, ali bezuspješno. U dogovoru sa šefom potrage iz PU dubrovačko-neretvanske, da će već u srijedu ujutro u 6 sati biti spreman za let i čekati na poziv aerodroma Brač, no ponovno bezuspješno.

Upućeni su u Zračnu luku Split, zbog čega je izgubljeno sat vremena više nego što bi bilo da je gorivo nadopunjeno na Braču.

- Avion je tada poletio prema Dubrovniku. Na tom putu pretražio je južnu (vanjsku) obalu Mljeta - kazuje nam pilot.

Važno je istaknuti da se po konvenciji za more i zrak - ICAO Annex 12, zrakoplovu koji je u potrazi naplaćuju samo nužni troškovi, tipa gorivo, a operacije se ne naplaćuju. Kontrole leta odobravaju letenje ispod propisanih minimuma na odgovornost pilota.

Foto: Dalmacija danas

Humanitarni let

- Tako je i bilo u ovom slučaju, s tim da je ZL Split naplatila tehničko slijetanje, a Dubrovnik se u potpunosti ponašao kao prema konvenciji - doznaje Dalmacija Danas od pilota.

Za vrijeme potrage vladala je djelomično niska naoblaka, ali Matija se držao uvijek propisanih sigurnosnih minimuma, a u tome mu je pomogla kontrola leta iz Dubrovnika.

Zajedno s mladim pilotom u potrazi su sudjelovali djelatnici PU dubrovačko-neretvanske kao osmatrači i napravili su prvu pretragu dok su to vremenski uvjeti dopuštali. Kada se više nije moglo pretraživati, sletjeli su ponovno u zračnu luku Dubrovnik.

Potraga se nastavila i u četvrtak sve dok su vremenski uvjeti dopuštali. Let se odvijao na 20 do 30 metara visine od obale Mljeta.

Radilo se o humanitarnom letu od strane mladog pilota Matije Ivana Bodlovića i njegove obitelji, a naknadno su obaviješteni da će sukladno Zakonu o civilnoj zaštiti Lokalna samouprava platiti gorivo.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Treći dan potrage za nestalim konavoskim ribolovcem
Tri dana već traje potraga za nestalim ribolovcem Damirom Ilićem iz Konavala. U potragu su, osim policijskih službenika, uključeni i djelatnici HGSS-a i vatrogasci, točnije tri vatrogasna plovila s osam članova posade.Pretražuje se kopneni dio obale od Konavala do Župe dubrovačke te područje konavos…
U potragu za nestalim ribolovcem uključili se ronioci Interventne policije
Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i danas nastavlja intenzivnu potragu za Damirom Ilićem, čiji je nestanak prijavljen u nedjelju, 11. prosinca 2022. g. U potragu su, osim policijskih službenika, uključeni i djelatnici HGSS-a i vatrogasci. Oko 11 sati, u potragu su uključena i tri v…