2 min. čitanja

PETAR BARANOVIĆ: Valovi upozorenja

PETAR BARANOVIĆ: Valovi upozorenja
Foto: Daniel Pavlinović

Pamtit  će se ovaj  mjesec na obalama Jadranskog mora, i to ne po dobrom! Orkansko jugo, nezabilježenih brzina u mojih pola vijeka života, praćeno ekstremnom plimom i najvećim zabilježenim valom, ozbiljno je zamislilo svakog čovjeka kojemu tehnike manipulacije masama još nisu promijenile funkciju sive moždane kore.

Petar Baranović

Poplavljena Venecija, poplavljene obale Istre, Šibenika i Trogira, valovi enormne snage koji udaraju u dubrovačke zidine, zamislile su duboko svakog ozbiljnog i pametnog čovjeka u ovoj zemlji, jer je bjelodano jasno, da na naplatu dolazi svo bezumlje civilizacije, i to u obliku vremenskih nepogoda čiju je silu teško,  a za sad i nemoguće korigirati! Učinci i štete tek se zbrajaju,jednokratno nisu strašni, ali perspektiva je svima jasna. Nije jasna samo onima koji u sustavu nose odgovornost najviše razine. Jer minule nepogode kojima svjedočimo, nisu privukle pozornost, niti izvukle bilo kakav komentar od zanesenih kandidata nadolazećih izbora, pa ni od onih čiji je mandat u tijeku! Ni vlast,  ni oporba nisu ozbiljnije skrenuli pozornost na ovaj realni problem sa infaltilnih tema i prepucavanja, kojima konstantno svjedočimo!

Imamo li mi uopće sektorskih politika koje ozbiljno promišljaju mjere zaštite pomorskog dobra, kulturnih spomenika, urbanih dijelova uz more, od ovog oblika ugroze?! Promišljati li o novoj dimenziji izazova u sferi sigurnosti na moru?

Naravno da ne! Jer očekivati tu razinu ozbiljnosti u zemlji u kojoj ne postoje kriteriji izvrsnosti, i u kojoj je moguće da jedan od ozbiljno rangiranih kandidata promišlja o preoravanju jednog od najvećih stratišta moderne europske povjesti, nije realno…Jednostavno, na djelu su moderne metode manipulacije masama, kraj kojih nema mjesta ozbiljnim temama, ni ozbiljnim i stručnim ljudima…Najteža je pak temeljna istina; društvo neodgovornog ponašanja stvorili smo sami u demokratskom sustavu! Zato će se o ovom problemu meteoroloških ekstrema zasigurno početi barem malo ozbiljnije razmišljati tek onda, kad shvatimo da nam je priroda zauvijek odnijela dio bogatstva na kojem živi naša generacija! Tada će nažalost,  zacijelo već biti kasno…

Petar Baranović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.