PEROM I KISTOM O VREMENU: Zoran Vakula i Nik Titanik predstavili slikovnice o meteorologiji za najmlađe

Karikaturis Nik Titanik i naš najpoznatiji meteorolog Zoran Vakula – jedan piše, a drugi crta – pokrenuli su zajednički projekt meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”, u kojem najmlađe žele poučiti o osnovnim meteorološkim pojmovima.

Slikovnice su namijenjene starijoj vrtićkoj skupini i nižim razredima osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Cilj im je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Nakon upoznavanja i suradnje zahvaljujući Hrvatskom društvu karikaturista i međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije – koja još uvijek traje – njih dvojica su „kliknuli“ i pripremili prvu od planirane serije od 12 slikovnica na temu meteorologije.

Prva u nizu slikovnica “Vremenaste priče” nazvana je “Vjetropirasta”.  Ali ne zato što su njih dvojica vjetropirasti – lakomisleni, i sve olako shvaćaju i nepromišljeno se upuštaju u ovaj projekt – iako bi neki mogli i tako komentirati – nego zato što govori o vjetru. Što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…

Hoće li nas vjetrovi dopuhati do pojašnjenja oblaka, sunca, kiše, snijega i drugih meteoroloških pojava ovisi i o kvaliteti „Vjetropiraste“ – koja nije samo slikopriča, nego djelomično i bojanka, a sadrži i križaljku, premetaljke i rebuse.

Izdavač slikovnice je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica. Slikovnica će se moći kupiti OVDJE, a uskoro i u boljim knjižarama.

Foto: Nik Titanik Studio

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

JADRANE, IMAMO PROBLEM Slikovnica iz zadarske Tvornice mašte
JADRANSKA PRIČA Memory igra za najmlađe, s opisom svakog morskog organizma