1 min. čitanja

Pentagon Hrvatskoj odobrio prodaju helikoptera Black Hawk

Pentagon Hrvatskoj odobrio prodaju helikoptera Black Hawk
Foto: MORH

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju helikoptera Black Hawk te s tim povezane opreme i usluga Hrvatskoj u okviru ugovora čija je vrijednost procijenjena na 500 milijuna dolara, objavio je sinoć Pentagon.

U priopćenju Agencije za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane navodi se da je Hrvatska zatražila osam helikoptera Black Hawk. To je vojni višenamjenski helikopter i koristi se u 30-ak zemalja, prenosi Index.

- Predložena prodaja podržat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika, koji je i dalje važna snaga za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi. Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i promicati interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama i drugim snagama NATO-a - navodi se u priopćenju i dodaje da Hrvatska neće imati teškoća s integracijom te opreme u svoje oružane snage.

State Department je ranije odobrio Hrvatskoj prodaju dva helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 milijuna dolara, a nakon toga SAD je donirao Hrvatskoj još dva helikoptera koji su stigli 2022.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.