4 min. čitanja

Plenković: "Pelješki most najsuverenističkiji potez u 7 godina članstva u EU-u"

Plenković: "Pelješki most najsuverenističkiji potez u 7 godina članstva u EU-u"
Foto: Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je rekao da su politička stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvena kohezija i smanjivanje nejednakosti u društvu temelj Vladine politike.

Plenković je to rekao na sastanku sa županima, gradonačelnicima i načelnicima koji se održava u Podstrani, a na njemu sudjeluju gotovo svi ministri.

Uvodno je podsjetio na važnost kontinuiranog i stalnog dijaloga, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, te potporu u realizaciji projekata ističući da su to prepoznali svi ministri, ali i županije, gradovi i općine.

To je, uz političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvenu koheziju i smanjivanje nejednakosti u hrvatskom društvu, temelj politike Vlade već sedmu godinu za redom.

Ta činjenica pridonosi usvojenju velikih zajedničkih projekata, rekao je te izdvojio da su zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, a s 1. siječnjem 2023. tu je i strateški cilj zamjene hrvatske kune eurom. Rekao je, također, da je podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku sa 61 posto prosjeka na 70 posto. Sve je to, kaže, u skladu s našom nacionalnom razvojnom strategijom.

Spomenuo je i odličnu turističku sezonu te dodao da bi prihodi, koji će se zbrojiti, trebali biti puno veći nego rekordne 2019.

- Zato je strategija hrvatskog turizma, koju je u međuvremenu usvojio Sabor, stavila ponovno u fokus temeljno pitanje održivosti hrvatskog turizma kao srca strategije u idućim godinama - dodao je Plenković.

"Pelješki most najsuverenističkiji potez u 7 godina članstva u EU-u"

- Počinjemo sedmu godinu naše suradnje i ovi dvogodišnji susreti s županicama i županima, mislim da su izrazito pridonijeli i povjerenju i dinamici suradnje i na određeni način stvorili okvir koji će, po meni, dugo ostati model višerazinskog upravljanja Hrvatskom. Od našeg zadnjeg susreta izdvojit ću da smo zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, na dobrobit cijele Hrvatske, ponaosob Dubrovačko-neretvanske županije i njezinog južnog dijela. To je, ponavljam, bio najsuverenističkiji potez u prvih 7 godina članstva u EU-u - naglasio je Plenković.

Četiri ključne točke sastanka

- Današnji sastanak temelji se na 4 točke: temeljita reforma zdravstva, unapređenje obrazovanja, financijsko izvješće za period od 2021. do 2027. i izmjena zakona o upravljanju državnom imovinom. Svaki ministar izložit će svoje prijedloge - rekla je Ivana Šilović u javljanju iz Podstrane za Dnevnik u podne.

Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, rekao je da će od iduće godine svaki školarac dobiti jedan besplatni obrok.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban naglasio je važnost reforme zdravstva jer toj županiji dodatni medicinski timovi itekako trebaju, posebice tijekom ljetnih mjeseci.

Fuchs: Za jedan učenički obrok u svim školama Vlada osigurala 544 milijuna kuna

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je prije sastanka medijima rekao kako će "sve škole uskoro raditi u jednoj smjeni" za što je potrebno rekonstruirati ili izgraditi škole, a za to im je na raspolaganju 2,5 milijardi kuna. Natječaj će biti objavljen sljedeće godine i uz to će se u školama nalaziti i prostor u kojem će se pripremati hrana. Te bi škole trebale biti izgrađene do školske godine 2027./2028.

Što se tiče obroka u školama, Vlada se rukovodila time da nije dobro da bilo koje dijete u Hrvatskoj u školi bude gladno iz raznih razloga, pa je odlučeno da, kao i školske udžbenike koje financiramo, u potpunosti financira i jedan obrok svakom učeniku. Iznos tog obroka po djetetu će biti 10 kuna, rekao je ministar Fuchs dodavši da je za obroke osigurano 544 milijuna kuna na razini Hrvatske i trebali bi početi od drugog polugodišta.

Nakon sastanka, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručit će 62 ugovora iz Programa Zaželi.

Boban je ocijenio je da "dosta dobro kormilare županijskim brodom" u turbulentnim vremenima.

Podsjetio je da je mjerama Vlade kroz COVID-krizu i u inflatorno-energetskoj krizi sačuvano više od 75.000 radnih mjesta, čime je osigurana iznimno uspješna turistička sezona, a upitna bi bila da mjera nije bilo. Spomenuo je i snažnu potporu Vlade u izgradnji luka na otocima i u priobalju, zatim komunalnu infrastrukturu kroz šest aglomeracija u vrijednosti od oko pet milijardi kuna.

Načelnik općine Podstrana, domaćin, Mijo Dropulić istaknuo je da godišnje ulažu 15 posto proračunskih sredstava u mjere demografske i socijalne politike te da je ta općina, prema podacima iz posljednjeg popisa stanovništva, zabilježila porast od 14 posto i ukupno ima 10.386 stanovnika.

Dropulić: Prometne gužve su i izvan sezone, što prije nam treba obilaznica Split-Omiš

Sada ih, kaže, čeka rješavanje prometne gužve s obzirom na to da na području Podstrane gužva nije samo u ljetnim mjesecima, nego cijelu godinu te zamolio Vladu da, zajednički i svim snagama, pridonesu realizaciji izgradnje obilaznice Split-Omiš.

Dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević rekao je da na takvim sastancima imaju priliku razmijeniti iskustva, probleme koje imaju gradovi, općine i županije, a za čije su rješavanje nužne promjene određenih legislativa na nacionalnoj razini. Prometna infrastruktura, nastavio je, jedan je od najvećih problema, pogotovo ljeti.

Ivošević je rekao da su problemi koje imaju "najveći u državi".

- To kaže službena statistika, to nisu moje slobodne procjene - dodao je.

Naglasio je, također, da ta aglomeracija ima prirast stanovništva što je jedna od rijetkih pojava u Hrvatskoj.

- Mislim da bi to trebalo vrednovati i uzeti u obzir prilikom dodjele sredstava. Trenutna raspodjela, koja nama do danas nije najlogičnija, ne zadovoljava potrebe urbane aglomeracije - poručio je Ivošević.

Prvi sastanak u takvom formatu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016., kako bi se moglo uspostaviti načelo partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Tada je dogovorena praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.