1 min. čitanja

Policija upozorava: "Pazite se lažnih poruka za povrat poreza!"

Policija upozorava: "Pazite se lažnih poruka za povrat poreza!"
Foto: Pixabay

Uposljednje vrijeme povećan je broj pokušaja prijevara putem e-mail poruka, tzv. "Phishing" poruke. Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

Zadnji takav slučaj je pokušaj prijevare kod navodnog povrata poreza (snimak ekrana zaprimljene e-poruke je u privitku ove poruke).

Karakteristično za sve poruke koje dolaze od "javnih i državnih" tijela da se poveznice (linkovi) u njima nalaze na raznim domenama, kao što je slučaj u ovoj poruci na domeni ".com". Također, e-mail adresa je na sličnim domenama.
Važno je znati da sve javne i državne institucije Republike Hrvatske se nalaze na domeni ".hr".

Također i financijske institucije su na istoj domeni. Obzirom da je komunikacija e-poštom uobičajena praksa, prevaranti pokušavaju iskoristiti nepažnju i naivnost primatelja poruka da učine korake koji će im omogućiti nanošenja štete primateljima poruka.

Bitno je napomenuti da sve institucije putem e-pošte nikada od primatelja neće tražiti nikakve podatke o računima, karticama i sličnim osobnim podacima, preslike osobne iskaznice, kreditne kartice i slično, upozoravaju iz policije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.