Paški srednjoškolci aktivni u promociji ovčje vune

PAG - Projekt je namijenjen korištenju vune paške ovce u svrhu očuvanja okoliša, zaštite prirode i jačanja prirodne i kulturne baštine otoka Paga.

Radionicom pletenja u Gimnaziji Bartula Kašića Pag započeo je projekt VUNA - Vuna u našim aktivnostima koji Udruga Volim Vlašići provodi u suradnji s paškom srednjom školom.

Radionicu, na kojoj je sudjelovalo 10 studentica i nekoliko profesora, vodila je prof. Ljiljana Martinović koja je podučavala osnovama i različitim točkama pletenja.

Projekt će se provoditi od ožujka do prosinca 2023. godine, a namijenjen je korištenju vune paške ovce u svrhu očuvanja okoliša, zaštite prirode i jačanja prirodne i kulturne baštine otoka Paga.

Različitim aktivnostima - filcanje, pletenje, uređenje vrta u školi, predavanja o korištenju vune u poljoprivredi - odnosno kroz edukaciju učenika, profesora SŠ Bartola Kašića i šire lokalne zajednice, ciljna skupina osvijestit će se da vuna nije otpad već korisna sirovina koja se može koristiti u poljoprivredi i svakodnevnom životu te njome poticati održivi razvoj.

- Na ovaj način učenici biologije dobit će poligon za korištenje vune u poljoprivrednoj proizvodnji, a naša školska zadruga nove proizvode od vune i suvenire - rekla je Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Pag.

Cilj projekta je promicanje ekološkog gospodarenja ovčjom vunom, promicanje ekološke proizvodnje i obogaćivanje turističke ponude autohtonih i ekoloških suvenira otoka Paga.

Nakon radionice pletenja slijede radionice filcanja za učenice SŠ Bartula Kašića Pag koje će voditi Nikol Jakopović Donadić iz Paga i Jasminka Gršković s otoka Krka te uređenje školskog vrta, sadnja maslina i agruma, prenosi 057info.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Krčka vuna uspješno peletirana, poslana na analizu, a rezultati pozitivno iznenadili
Poljoprivredna zadruga Otok Krk poslala je eksperimentalni uzorak peleta od vune krčke ovce na analizu. Rezultati su izvrsni pa u Zadruzi ovo organsko gnojivo ozbiljno razmišljaju staviti u svoju ponudu. Peleti od ovčje vune posljednjih godina sve više dobivaju na popularnosti. Riječ je o uči…