4 min. čitanja

Paški proizvođači se ujedinili u cilju povezivanja i promocije otočkih proizvoda

Paški proizvođači se ujedinili u cilju povezivanja i promocije otočkih proizvoda
Foto: Solana Pag

PAG - Danas je u gradu Pagu održana press konferencija u organizaciji Solane Pag, TZ Grada Paga i malih  proizvođača otoka Paga. Cilj konferencije bio je predstaviti suradnju navedenih aktera, čiji je cilj  unaprijediti povezivanje, prodaju i promociju malih proizvođača otoka Paga iniciranu prošlogodišnjim  projektom Solane Pag „Misec Paške soli“. 

- Kao što se iz našeg poziva predstavnicima medija moglo uočiti, okupili smo se oko Paga kao svjetski  poznatog brand-a. Ovu prigodu iskoristit ćemo da vam kroz druženje i autentičnu gastro ponudu,  predstavimo sve pripremljeno za realizaciju inicijative predstavljanja proizvođača i kreativaca otoka Paga,  ali i da sve zainteresirane potaknemo na priključenje ovom projektu. Ideja je inicirana prošlogodišnjim  projektom „Misec Paške soli“ s kojim nastavljamo i ove jeseni. Želja nam je da novootvoreni web shop  Solane Pag bude digitalna ekstenzija tog projekta, omogući malim proizvođačima tehničku podršku i pristup  većem tržištu te da zajedno ponudimo paške proizvode, a ujedno i dalmatinske - na samom početku  istaknuo je direktor Solane Pag, Josip Ćapin.  

Otok Pag prava je riznica blaga, a paška janjetina, paška sol i paški sir postali su svjetski poznati  gastronomski brendovi koji s ponosom nose oznaku IZVORNOSTI, dok je paška čipka, na popisu UNESCO ove nematerijalne kulturne baštine.  

- Svaki proizvod koji u sebi nosi dio Paga, kao Paška sol u čokoladi Nadaline svakako je dobrodošao u ovaj  projekt - nastavio je Ćapin te istakao, kako novootvoreni jednostavni ali funkcionalni web shop Solane Pag,  a koji u funkciji ima i kartično plaćanje, malim proizvođačima pruža infrastrukturu za promociju i prodaju.  

Da je sve u znaku Paga govori i činjenica da je sami web shop izradila tvrtka s Paga, a s paškim delicijama bio  je koncipiran i catering za današnje druženje.  

Svoje zadovoljstvo suradnjom Solane Pag, TZ Grada Paga i malih otočnih proizvođača nije krila ni direktorica  TZ Grada Paga, Vesna Karavanić koja je istakla,

- TZ Grada Paga ima izvrsnu suradnju s paškom Solanom  koja se aktivno uključila u turističku ponudu, a s prošlogodišnjom manifestacijom Misec Paške soli započelo  je i povezivanje i sada promocija malih proizvođača. TZ Grada Paga je posljednjih godina objavila u dva  navrata javni poziv za izbor suvenira grada Paga koji su dobili i svoju oznaku. Sad Solana Pag uključuje,  između ostalih te proizvode u svoj web shop i tako olakšava prodaju našim malim kreativnim  proizvođačima. Na ovaj način, na jednom ćemo mjestu prezentirati zajedno upravo te autohtone i  originalne suvenire.

Već nekoliko godina TZ Grada Paga provodi projekt „Pag na meniju“ u suradnji s nositeljem projekta SŠ  Bartola Kašića i ostalim otočnim turističkim zajednicama i udruženjima obrtnika u kojem su označili  posebnim standardom ugostiteljske objekte koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela. Ovim  standardom brendirana je tradicionalna otočna kuhinja te je otok Pag dobio novi gastro proizvod. 

Direktorica TZ Grada Paga zaključila je svoj govor pozivom svima na priključenje ovom projektu s ciljem  promocije grada i otoka Paga koji zaista skriva mnoga neotkrivena blaga.  

Neka od blaga otoka Paga predstavile su danas male proizvođačice koje svoju kreativnost izražavaju upravo  pomoću sirovina ovog otoka. Pomoću paške vune, tehnikom suhog filcanja Nikol Jakopić Donadić izrađuje  nakit, slike od vune te razne suvenire, a „krije“ se iza imena Woolly Handmade.  

Koliko Željka Crljenko Mihlin voli Pag, govori sami naziv iza kojeg stvara, NAMORANA ART (namorana – paška riječ za zaljubljen), a stvara suvenire i nakit od paške čipke, izrađuje slike i magnete s motivima mora,  riba… 

Posebnom metodom elektrolize Sunčana More izrađuje nakit s temom paške čipke. Sol je ključna za  proizvodnju čipke na metalu, nije lako savladiva ali njoj je jako draga. Za Sunčanu kombinacija soli, čipke i  mora znači PAG. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.