2 min. čitanja

Paralelni svemir luka Jadranskog mora kroz projekt Tempus

Paralelni svemir luka Jadranskog mora kroz projekt Tempus
Foto: Luka Ploče / Ilustracija

U sklopu projekta TEMPUS, sutra online konferencija "The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea - Places, languages, symbols and regulations"

"The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea - Places, languages, symbols and regulations" naziv je konferencije koja će se održati u okviru projekta TEMPUS (TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage ) 15. studenog 2022. godine, online putem Webex platforme u 10:00 sati.

Konferencija je posvećena lukama kao mjestima koja se trajno mijenjaju u smislu slobodnih zona u kojima vrijede posebna pravila i zakoni, gdje fiksni, materijalni, stabilni elementi koegzistiraju s elementima koji se neprestano kreću i stvaraju nematerijalnu vrijednost. Primjer za to su znakovi i jezik među pomorcima: "lingua franca" sačinjena od zajedničkih simbola. Uz to, tu je i lučko nasljeđe, koje se često zanemaruje i koje nudi mnoštvo mogućnosti za tumačenje i predstavljanje, prvenstveno lokalnim zajednicama koje ga mogu nadograđivati i stvarati nove pothvate i nove vrijednosti, čak i neizravno, proizlazeći iz oživljenog osjećaja lokalnog ponosa i identiteta.

Projektni partneri će na konferenciji "The Parallel Universe of the Ports of the Adriatic Sea - Places, languages, symbols and regulations" razgovarati o talijansko-hrvatskom programu perspektiva za Jadransko more (Nataša Adžić, Zajednički program Italija - Hrvatska) i o CCIs kao ključnim akterima za valorizaciju baštine (Loredana Modugno, ITC-CNR). Uvodno izlaganje bit će posvećeno metamorfnom odnosu između geografskog konteksta - nautički dizajn i lučka struktura (Ugo Pizzarello, Iuav University of Venice).

U okviru rasprave o govornim i simboličkim slikama u morskom jeziku, bit će govora o moru kao putu - nematerijalna pomorska baština bez granica (Joško Božanić) i o simbiozi u jadranskim čamcima i jedrima - antička obilježja u tradicionalnom pomorstvu (Stefano Medas, Sveučilište u Bologni). U sklopu teme otkrivanja luka, riznica i baštine koju mnogi ne istražuju, o poznavanju povijesni urbanih lučkih gradova kroz digitalno pripovijedanje - projekt WaVE govorit će Barbara Bezzi iz Certimaca, o mogućnostima prikupljanja interpretacije i prezentacije lučke baštine Luka Strašek iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja dok će o iskustvima Grada Rijeke u korištenju luka i lučke baštine kao privremene pozornice izlagati Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Projekt TEMPUS – TEMporary USes as start-up actions to enhance port (in)tangible heritage okuplja devet partnera iz Hrvatske i Italije  s ciljem regeneracije napuštenih urbanih lučkih područja, poštujući kulturnu baštinu i običaje zajednice. Primarni cilj projekta TEMPUS je testiranje eksperimentalne metodologije regeneracije zapuštenih urbanih lučkih područja, stvaranjem dugoročnih strategija baziranih na kulturi i zajednici. Zahvaljujući integriranoj socijalnoj aktivaciji, kulturnoj valorizaciji i uključivanju zainteresiranih dionika, projektom TEMPUS na određeno vrijeme re-aktiviraju se tri pilot lučka područja (Ravenna, Solin, Rijeka) s ciljem iniciranja implementacije dugoročnih regeneracijskih strategija.

Konferencija se održava na engleskom jeziku. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu registraciju OVDJE.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.