2 min. čitanja

Pacifička morska kopriva iz sjeveroistočnog Tihog oceana, novi je stanovnik Aquariuma Pula

Pacifička morska kopriva iz sjeveroistočnog Tihog oceana, novi je stanovnik Aquariuma Pula
Foto: Aquarium Pula

Pacifička morska kopriva, Chrysaora fuscescens, ima prepoznatljiv, zlatno-smeđi klobuk, glavno njeno funkcionalno 'tijelo' crvenkaste nijanse. Zvono može narasti i do promjera većeg od jednog metra u divljini, međutim, većina je manja od 50 cm. Duge i spiralne, bjelkaste 'ruke' odnosno pipci su još jedna karakteristika ovog čudnovatog stvorenja.

Od sredine 20. stoljeća, Chrysaora fuscescens postala je vrlo popularna u akvarijima pa čak i nekim zoološkim vrtovima s vodenim eksponatima, uglavnom zbog fascinacije javnosti njenim svijetlim bojama i iznimno dugim pipcima. Osim toga, vrsta je poznata po tome što je u 'zatočeništvu' prilično laka za održavanje pa i razmnožavanje te uzgoj.

- Od danas u našem akvariju možete vidjeti meduzu - Pacifičku morsku koprivu (Chrysaora fuscescens) koju smo dobili kao donaciju iz Jellyfish farme. Klobuk joj je zlatno-smeđe boje, dostiže veličinu klobuka do 30 cm, a krakovi mogu dostići duljinu do 4.5 m. Hrani se zooplanktonom i drugim vrstama meduza, a prirodni su plijen morskim kornjačama, velikom bucnju (Mola mola) te morskoj ptici burnjaku (Fulmarus glacialis) - objavili su iz akvarija. - Od

Obitava u sjeveroistočnom Tihom oceanu, od Aljaškog zaljeva do Baja Kalifornije. Tijekom jeseni i zime žive u plitkim lukama i zaljevima, dok u proljeće i ljeto migriraju u dublje oceanske vode. Zanimljivo je da je ubod ove vrste sličan intenzitetu uboda pčele.

A.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Morska osa, predator koji se hrani beskralježnjacima i malim ribama, stanovnik je pulskog akvarija
Ekipa pulskog akvarija objavila je video jednog zanimljivog tamošnjeg stanovnika kojeg se može upoznati baš u prostorijama Aquariuma Pule. Mediteranska morska osa (𝐶𝑎𝑟𝑦𝑏𝑑𝑒𝑎 𝑚𝑎𝑟𝑠𝑢𝑝𝑖𝑎𝑙𝑖𝑠). Vrsta je predatora te se hrani beskralježnjacima ali i malim ribama, kao što su zere. Plijen…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.