3 min. čitanja

Ovo su službe za nadzor morskog ribarstva u Republici Hrvatskoj

Ovo su službe za nadzor morskog ribarstva u Republici Hrvatskoj
Foto: Pomorac.hr

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je službe i ovlaštene osobe za nadzor i inspekciju morskog ribarstva na području Republike Hrvatske.

Za potrebe ribarske inspekcije tijekom 2019. godine ministarstvo poljoprivrede nabavilo je dva službena plovila za nadzor morskog ribarstva na temelju javne nabave provedene u 2018. godini. U cilju jačanja kontrole ribarstva na moru, Ministarstvo poljoprivrede predložilo je suradnju s Ministarstvom obrane RH i Ministarstvom financija u vidu nabave službenih plovila za nadzor i inspekciju morskog ribarstva, javlja Pomorac.hr.

Prema Zakonu o morskom ribarstvu, osim ribarske inspekcije Ministarstva  poljoprivrede, između ostalih, kontrolu vrše i ovlaštene osobe Ministarstva obrane RHObalna straža  i Ministarstva financija Carina.

Na temelju Sporazuma o nabavi šest službenih plovila sklopljenog u 2019. godini s Ministarstvom obrane RH i Ministarstvom financija, proveden je postupak javne nabave ukupne vrijednosti 41.250.000,00 kuna (s PDV-om). Ministarstvo poljoprivrede predmetna je plovila nabavilo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske u razdoblju od 2014.-2020. godine te se od ukupne vrijednosti troškova nabave 70% financiralo iz europskih, a 30% iz državnih sredstava.

BRZI MORSKI STROJEVI Hrvatskoj ratnoj mornarici predani na korištenje gliseri M-46

Dva su plovila dana na korištenje Ministarstvu obrane RH- Obalnoj straži, a četiri plovila na korištenje Ministarstvu financija – Carinskoj upravi i to na razdoblje od 5 godina s ugovornom obvezom korištenja za kontrolu i nadzor morskog ribarstva najmanje 60% od ukupnog vremena korištenja godišnje za vrijeme ugovorne obaveze, piše Pomorac.hr.

Foto: Pomorac.hr

Aktivnosti navedenih službi za nadzor morskog ribarstva

Poslovi, organizacija i nadležnost Obalne straže uređeni su Zakonom o obalnoj straži Republike Hrvatske. Prema članku 5. navedenog zakona aktivnosti koje Obalna straža provodi u vidu nadzora morskog ribarstva su :

– nadzor i zaštita zaštićenog isključivog gospodarskog pojasa (ex ekološko-ribolovnog pojasa);

– traganje i spašavanje na moru u skladu s propisima;

– sprječavanje, ograničavanje, spremnost i intervencija prilikom iznenadnog onečišćenja mora;

– nadzor nad provedbom propisa kojima se uređuje morsko ribarstvo u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru te na području isključivog gospodarskog pojasa (ex ekološko-ribolovnog pojasa);

Foto: Pomorac.hr

– suzbijanje piratstva i drugih oblika korištenja otvorenog mora u nemiroljubive svrhe;

– suzbijanje i sprječavanje transnacionalnog organiziranog kriminaliteta i širenja oružja za masovno uništenje.

Ovlašteni carinski službenici Ministarstva financija obavljaju poslove carinske službe propisane člankom 4. Zakona o carinskoj službi. Aktivnosti ovlaštenih carinskih službenika za nadzor morskog ribarstva su:

– nadzor plovila, robe i osoba u pomorskom prometu te provedba carinsko-sigurnosnih mjera;

– nadzor po Zakonu o trošarinama;

– nadzor po Zakonu o morskom ribarstvu (inspekcijski nadzor nad provedbom odredbi ovog Zakona i propisa donesenih na temelju njega, obavljaju ovlaštene osobe Carinske uprave u unutarnjim morskim vodama, teritorijalnom moru i transportu proizvoda ribarstva- članak 61. Zakona o morskom ribarstvu);

– nadzor po Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom;

– ostali poslovi iz nadležnosti MF- CU

Foto: Pomorac.hr

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Uprava za ribarstvo pojačava kontrole i zapošljava inspektore: „Imamo modernu tehnologiju, nedostaje ljudi!“
DOZNAJEMO Uskoro na svaku vršu, mrežu i parangal uređaj za praćenje!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.