Ovo su mjesta gdje je more jako, jako opasno!

Pomorstvo je zanimanje koje se jednostavno voli, to je više od posla, no koliko je lijepo i nezaboravno toliko je ponekad i prilično opasno.

Toliko toga na morima i oceanima može ugroziti živote i sigurnost mornara! Od nepredvidljivih vremenskih uvjeta, do gustog pomorskog prometa i posljedičnih nesreća te (posebno u posljednje vrijeme) oružanih prijetnji!

Sve nabrojano ljepotu mora koja oduzima dah može u trenu pretvoriti u borbu za goli život. Magazin StarInsider sastavio je tako popis nekih od opasnijih mora i oceana diljem svijeta. Slažete li se s njihovim izborom?

Drakeov prolaz

Još su davnih dana mornari strepili od ovog prolaza koji na samom jugu Južne Amerike dijeli Atlantski i Tihi ocean. Ne samo da se na ovom mjestu dotiču ogromne vodene mase koje malo sjevernije kod Cape Horna i vizualno izgledaju drugačije (o čemu smo već pisali), već je ovo područje nazvano prema engleskom moreplovcu iz 16. stoljeća, poznato i po ekstremno opasnim vremenskim uvjetima. Ovdje pušu snažni vjetrovi koji stvaraju prilično velike valove, a prolaz je poznat i kao mjesto čestih i nepredvidljivih oluja! Osim toga, ovdje je zaista hladno i nerijetko ćete naići na plutajuće komade leda što predstavlja dodatan izvor pogibelji za one koji ovuda plove.

Foto: Screenshot/Youtube

Južno kinesko more

Najopasniji dio Južnog kineskog mora je kažu njegov jugoistočni dio koji nosi i znakoviti naziv "Dangerous Ground" iliti opasna zemlja. Ovo je područje koje karakteriziraju brojni vrlo niski otoci, potopljeni grebeni, koraljni otoci, atoli i sprudi. Sve ovo i nije najbolje za sigurnu navigaciju, a uz to ovo je područje već jako dugo i izvor razmirica te svojatanja od strane zemalja koje ga okružuju, posebno Kine koja je sve agresivnija i prijeti vojnom intervencijom.

Foto: Screenshot/YouTube

Arktički ocean

Ovo je najmanji i najplići svjetski ocean koji je većinom godine još uvijek prekriven ledom. Stoga zimi ovdje nećete puno navigirati, a plovidba ljeti zahtijeva ekstreman oprez zbog svog tog plutajućeg leda i ledenjaka koji su stalna prijetnja brodovima. Prisutnost polarnih medvjeda dodaje na riziku. Ako se ploveći ovuda u jednom trenutku poželite malo iskrcati i prošetati, radije nemojte!

Foto: Screenshot/YouTube

Perzijski zaljev

Lociran između Irana i Arapskog poluotoka ovaj zaljeva predstavlja geopolitičko žarište na kojem se lome interesi Sjedinjenih Država i njihovih saveznika s jedne te Irana s druge strane. Kroz Hormuški tjesnac dnevno prođe oko 17 milijuna barela nafte pa morske kapljice ovog zaljeva svakako ostaju vrlo opasne, možda ne toliko zbog prirodnih koliko političkih faktora.

Foto: Screenshot/YouTube

Crno more

Crno je more među pomorcima poznato po svojoj nepredvidljivoj i neukrotivoj ćudi, tj. opasnom vremenu! Divlje su oluje ovdje prilično uobičajena pojava, a dodamo li k tome i rat u Ukrajini ne moramo pretjerano pojašnjavati zašto je ovo more vrlo opasno područje za plovidbu!

Foto: Screenshot/YouTube

Biskajski zaljev

Ovo je zaista jedan ogromni zaljev u sjeveroistočnom Atlantskom oceanu! Biskajski zaljev bilježi i ogromne dubine, čak do 4,735 metra i dom je nekih od najjačih oluja na Atlantiku uopće. Česte oluje, ogromni valovi i gusta magla - što vam više treba za tešku plovidbu? U Biskajskom su zaljevu nastradali mnogi komercijalni i ribarski brodovi stoga je s pravom u kategoriji varljivih i opasnih morskih područja!

Foto: Screenshot/YouTube

Cookov prolaz

Ovaj tjesnac odvaja sjever i jug Novog Zelanda i ime je dobio po Jamesu Cooku, prvom europskom istraživaču koji je njime zaplovio davne 1770.godine. Na svojem najužem dijelu ovaj je tjesnac širok svega 22 km, a pomorci ga smatraju jednim od najopasnijih vodenih područja uopće! More je ovdje kažu varljivo, nasilno i smrtonosno! Olujni vjetrovi te snažne plime navigaciju Cookovim tjesnacem čine izazovnom, blago rečeno.

Foto: Screenshot/YouTube

Beringovo more

Izrazito opasno morsko područje dijeli Euroaziju od Amerike, a karakteriziraju ga divovski valovi, neukrotive oluje i jako niske temperature! Ovo je područje poznato po lovu na ogromne primjerke rakova, no posao na ribarskim brodovima u Beringovom moru spada u jedan od najopasnijih poslova na kugli zemaljskoj.

Foto: Screenshot/YouTube

Tasmanijsko more

Lokalci ga od milja zovu jarak, ili bolje rečeno pakleni jarak jer u ovom moru koje dijeli Australiju i Novi Zeland pravila ne vrijede! Jako je puno mornara baš ovdje izgubilo svoje živote zbog nenadanih, jakih i nasilnih oluja koje ruše sve pred sobom u more koje je usput prepuno velikih bijelih psina. Prema nekim od posljednjih podataka u dubinama Tasmanijskog mora luta ih oko šest tisuća stoga svakako nije zgodno upasti među ove valove!

Foto: Screenshot/YouTube

J.T.