2 min. čitanja

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE Jadran prednjači u količini plutajućeg smeća u Sredozemlju!

OVO JE ZABRINJAVAJUĆE Jadran prednjači u količini plutajućeg smeća u Sredozemlju!
Foto: Depositphotos

Prema procjeni glavnih nalaza o kvaliteti okoliša i onečišćenju Jadrana, razina plutajućeg otpada u Jadranu relativno je viša u usporedbi s ostatkom Sredozemnog mora te čini značajan udio plastike (> 80 %) u naplavljenom otpadu.

Kako bi se ta situacija promijenila, Hrvatska se treba još više fokusirati na izradu mjera i aktivnosti koje podupiru sprječavanje stvaranja otpada, primarno plastičnog otpada te njegove ponovne upotrebe. Mjere je potrebno provesti nacionalno i lokalno, uz pravilnu provedbu i usklađenost s pravnim dokumentima kao što je EU Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu (SUP Direktiva), piše Udruga Sunce.

Projekt Plastic-Free Croatian Island podržava DIEFa – Zaklada za okoliš dalmatinskih otoka, zahvaljujući sredstvima dobivenim od Conservation Collective putem partnerstva s Depeche Modeom & Hublotom tijekom njihove svjetske turneje Memento Mori. Projektom se surađuje s javnim ustanovama: JU za zaštićena područja Natura Jadera i  JU Park prirode Telašćica na donošenju zakonskog okvira za koncesionare u svrhu smanjenja upotrebe jednokratne plastike u zaštićenim područjima te s Općinom Sali (Dugi otok) u provedbi projektnih aktivnosti. Lokalno stanovništvo, odgojno-obrazovne institucije, lokalne udruge i ostali dionici bit će upoznati s projektom i projektnim aktivnostima putem informativne kampanje i sudjelovanjem na II. interdisciplinarnoj konferenciji o morskom otpadu.

Opći je cilj projekta doprinijeti smanjenju jednokratne plastike, kao i plastičnog onečišćenja Jadranskog mora, poticanjem provedbe održivog gospodarenja otpadom utemeljenog na načelima smanjenja, ponovne upotrebe i recikliranja.

Foto: Udruga Sunce

Specifični ciljevi projekta:

Povećanje znanja i podizanje svijesti lokalnih i nacionalnih dionika o gospodarenju otpadom, utjecaju onečišćenja plastikom na morski okoliš i promicanje važnosti smanjenja uporabe plastike;

Pružanje potpore i jačanje kapaciteta lokalnih partnera i poduzeća za uspješnu provedbu održivog gospodarenja otpadom i smanjenje uporabe jednokratne plastike;

Jačanje lokalne i nacionalne aktivnosti zagovaranja održivog gospodarenja otpadom i provedbe načela smanjenja otpada na otocima.

Očekivani rezultati

Utvrđivanje nedostataka i uspjeha te pronalaženje načina u svrhu smanjenja onečišćenja jednokratnom plastikom;

Ažuriran Akcijski plan koji odražava poboljšane strategije za smanjenje onečišćenja plastikom;

Organizirana II.  interdisciplinarna konferencija u cilju prevencije otpada i pitanja morskog otpada;

Postavljen pravni okvir za smanjenje jednokratne plastike unutar zaštićenih područja;

Smanjena upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i povećano usvajanje ekološki prihvatljivih alternativa;

Povećana svijest, pojačani angažman javnosti i podrška inicijativama za smanjenje plastike.

Službenu stranicu projekta možete posjetiti OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.