Ovo je Opatijac koji je upravljao jahtom tijekom havarije u Murterskom moru, brod je registriran na suprugu

Jahtom koja je sudjelovala u strašnoj nesreći u Murterskom moru u kojoj je poginuo 61-godišnji kuhar Vatroslav Ugrinić iz Tkona upravljao je 51-godišnji Opatijac Žarko Mrkušić, doznao je Novi list.

A Morski HR doznaje da je jahta AE iz Rijeke registrirana na Žarkovu suprugu, Sanju Basler Mrkušić, koja je u trenutku nesreće s njihovo dvoje djece i boravila na jahti. Ona je naime dobila nalog za vađenje jahte s 85 metara dubine, na koju je jahta potonula, kako bi forenzičari i istraga mogli utvrditi dodatne okolnosti ove nesreće, poput odgovora na pitanje - je li plovio s uključenim autopilotom?

Foto: ePlovilo

Žarko Mrkušić vlasnik je tvrtke  VOCALIS d. o. o. za telekomunikacijske usluge iz Opatije, koja je, prema podacima Companywall-a prosječno godišnje zarađuje između 2,4 i 3,2 milijuna eura.  Riječki mediji pišu da je 2020. godine donirao tamošnju bolnicu sa 780 tisuća kuna.

Određen mu je istražni zatvor, kako ne bi uništio dokaze, utjecao na svjedoke i ponovio kazneno djelo!

Sudeći prema fotografiji na društvenim mrežama, Žarko je ljubitelj fotografiranja za vrijeme jurnjave morskim plavetnilom.

Foto: Facebook

Nakon što je uhićen, sudac istražnog suda u Šibeniku odredio je istražni zatvor za 51-godišnjeg kapetana motorne jahte koja je u ponedjeljak naletjela na ribarski brod u Murterskom moru, pri čemu je poginuo 61-godišnji član posade ribarice. Sumnja se da je kapetan teško prekršio propise o sigurnosti prometa na moru, zbog čega se dogodio sudar s tragičnim posljedicama te mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

Očevidom je utvrđeno da je teško prekršio propise o sigurnosti pomorskog prometa te je policija Županijskom državnom odvjetništvu podnijela prijavu za kazneno djelo, za koje je predviđena kazna zatvora od 3 do 15 godina.

- Osumnjičeni je upravljao motornom jahtom. I on je u plovidbi grubo prekršio propise o sigurnosti plovidbe. S tim da nije vodio računa o situaciji oko sebe, isto tako i u kojoj je brzini plovidbe trenutno na moru. Zbog te činjenice došlo je do naleta motorne jahte na ribaricu. Uopće se nije vodilo računa o sigurnosti - o brzini, kao i broju plovila na moru u tom trenutku - izjavio je glasnogovornik PU šibensko-kninske Šime Pavić.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku zatražilo je da mu se odredi istražni zatvor.

- Zbog opasnosti od uništavanja dokaza i tragova važnih za kazneni postupak, opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, navodi se u priopćenju.

J.G.

VIDEO Donosimo snimku potonuća jahte koja je udarila u plivaricu Mašun!
Ekskluzivno objavljujemo snimku koja je nastala odmah nakon što je jahta AE iz Rijeke udarila u plivaricu Mašun, pri čemu je poginuo 61-godišnji kuhar Vatroslav Ugrinić, član posade pve plivarice, a navedena jahta je potonula. Jahta je potonula na 85 metara dubine, pa iako je vlasniku ili službeno…
Uhićen i priveden zapovjednik jahte: “Teško je prekršio propise sigurnosti pomorskog prometa!”
U pomorskoj nezgodi koja se 17. srpnja oko 19,35 sati dogodila u Murterskom moru smrtno je stradao 61-godišnjak, izvijestila je jutros šibenska policija, iznoseći detalje havarije koju je, kako tvrde skrivio zapovjednik jahte. Do pomorske nezgode je došlo na način da je osumnjičeni 51-god…