2 min. čitanja

Ovako izgleda podmorje Splita godinu nakon što su im ga očistili drugi

SPLIT – Hvale vrijedna ronilačka ekipa UPA Rostrum Split već tradicionalno organizira akciju čišćenja podmorja “Čist Božić i bistra Nova godina”. No koliko god se oni trudili, sulude navike onog divljeg dijela Splićana kojima doslovno čiste ispod praga, ne prestaju šokirati civiliziran svijet. Ako ste mislili da ste prošle godine vidjeli sve i da je napokon sve očišćeno, pričekajte fotografije na dnu članka i sliku Splita kakvu slabo poznajete i u 2019.

Kao da će netragom nestati, tako se čini da Splićani razmišljaju o ama baš svemu čega se žele riješiti, bacivši to u more. Za sramotnu sliku iz 2018. koju su čistili ljudi iz svih krajeva Hrvatske, pobrinuli su se i ponovno pobacavši u more vjerojatno sav svoj životni prostor, odgoj, identitet i tako valjda pokazati svijetu što znači biti stanovnik Splita. Podsjetimo, 2018. godine ronioci iz Udruge UPA Rostrum Split ispred praga od kojeg zarađuju izvadili su čak 500 vreća otpada!

I ove godine najavljuju hvale vrijednu akciju, prethodno snimivši žalosno stanje podmorja Splita.

“Posljednjih tjedana, intenzivno radimo na pripremi četvrte tradicionalne akcije čišćenja podmorja “Čist Božić i bistra Nova godina 2019”. Vesele nas i dodatno motiviraju upiti naših prijatelja i kolega ronioca kojima je ova akcija mjesecima upisana u ronilački kalendar.

Pa sada krenimo redom… Osnovni preduvjet za uspješnu akciju je da se na lokaciji pod morem uistinu nalazi otpad… koji je na žalost u slučaju plaže Žnjan, bez kompromisno – ispunjen! Od “neslavnog” deponija lociranog usred najfrekventnijeg područja plaže, snimljeno je postojeće stanje, te je utvrđeno još par lokacija gdje se nalazi sitniji, ali i krupni otpad…

Tijekom zarona naišli smo na tradicionalno velik broj poluraspadnutih vlažnih maramica, uložaka, igračaka (kako za djecu, tako i za kućne ljubimce), omota od prezervativa, sokova, lijekova, te ambalaža svih oblika i statusa raspada. Krupniji otpad koji se planira ukloniti ovom akcijom sastoji se od velikog broja plastičnih i metalnih krovnih konstrukcija, bojlera, automobilskih i kamionskih guma, te metalnih skala koje su u plićaku predstavljale gotovo savršen scenarij za nesmotrenu ozljedu… a ove godine poseban dodatak bit će i kabina za presvlačenje te djelomično raspadnuti brod.

Zanimljivo je bilo promatrati natpise na ambalaži kao npr. “Wild west” i “We care” kao da nam more pokušava poslati poruku. Valu po valu, svakom akcijom podmorje Žnjana je sve čišće. Ipak, nakon ovog pregleda svjesni smo situacije i potrebe za ponavljanjem akcije na nešto proširenom području, te se nadamo da će, uz dobro sinergiju i sinkronizaciju snaga na kopnu i ispod površine mora, rezultati biti itekako vidljivi.

Nažalost, tijekom zarona naišli smo na još jedan tužan prizor… uginuli gnjurac u potrazi za hranom zaglavio je u jednu staru, zaboravljenu i zaostalu vršu. Za kraj, jedna stvar s kojom bi bacili “drugačije” svjetlo u odnosu na prethodne akcije je i iznenađujuće veliki broj “neprimjereno” postavljenih kamenih blokova koje remete prirodu idilu i ljepotu podmorja.

Vidimo se u subotu 14. prosinca!”, poručuju iz Udruge UPA Rostrum koji pozivaju sve da im se pridruže.

PROČITAJTE JOŠ:

SLIKA SPLITA KAKVU NE ZNATE: Ovako izgleda podmorje popularne splitske plaže

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.