3 min. čitanja

OTVORENA RIBARSKA LUKA BRIŽINE Investicija vrijedna preko 44 milijuna kuna

OTVORENA RIBARSKA LUKA BRIŽINE Investicija vrijedna preko 44 milijuna kuna
Foto: MP

SPLIT / KAŠTEL SUĆURAC – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem u petak, 27. kolovoza 2021., u nazočnosti saborskih zastupnika Tomislava Klarića i Gordane Perić, župana Zadarske županije Božidara Longina i načelnika Općine Poličnik Davora Lončara obišla ribarske tvrtke Marikomerc d.o.o. i Mišlov d.o.o. te sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Poličnik. Također, istoga dana je ministrica u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Grada Kaštela Denisa Ivanovića i ravnatelja Lučke uprave Split Vice Mihanovića otvorila Ribarsku luku Brižine u Kaštel Sućurcu, investiciju vrijednu 44 milijuna kuna, pri čemu potpora iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iznosi 37 milijuna bespovratnih sredstava.

U Zadarskoj županiji ministrica Vučković je posjetila tvrtku Marikomerc d.o.o., koja se bavi distribucijom, preradom te pakiranjem svježe i smrznute ribe, kao i tvrtku Mišlov d.o.o., čija je glavna djelatnost ulov male plave ribe, konkretno srdela i inćuna. Obje firme korisnici su mjera Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, posjeduju skladišne objekte u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku te ih krasi dugogodišnja obiteljska tradicija i ribarsko iskustvo stjecano generacijama predaka. Nakon obilaska ministrica je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Poličnik, koja se održala u Centru za edukaciju, poznatom i kao pčelarski centar, izrazivši vjeru u čitav niz novih kvalitetnih projekata na ovom području.

– Zadarska županija ima izuzetan poljoprivredni i ribarski potencijal što, između ostalog, dokazuje i podatak da je na ovom području kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno 1029 projekata, a do sada je isplaćeno 433 mln kuna. Pritom smo osobito ponosni na projekte ulaganja u ribarske luke Gaženica i l Vela Lamjana ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna -istaknula je ministrica Marija Vučković povodom svečane sjednice u Općini Poličnik.

Foto: Lučka uprava Split

Vučković je dodatno naglasila važnost ulaganja u ribarsku infrastrukturu prigodom otvorenja ribarske luke Brižine:

– Ovo je izniman infrastrukturni projekt kojim će se našim ribarima osigurati preduvjeti za razvoj njihove djelatnosti te nastavak sustavnog ulaganja u hrvatsko ribarstvo. Veseli me reći kako je putem mjere ulaganja u ribarske luke i pristaništa putem Operativnog programa ugovoreno 359 milijuna kuna za 13 ribarskih luka na hrvatskoj obali, a od toga se čak 211 milijuna kuna odnosi na ulaganje u luke u Dalmaciji – riječ je o najvećom ulaganju u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska.

Ribarska luka Brižine smještena je unutar luke otvorene za javni promet na rubnom zapadnom dijelu lučkog područja „Kaštelanski bazen C“, u predjelu Brižine, kojim upravlja Lučka uprava Split. Riječ je o multifunkcionalnoj luci, poboljšane infrastrukture i povećanog kapaciteta priveza brodova s ciljem postizanja povećanja kvalitete ulova na samom iskrcajnom mjestu i sljedivosti proizvoda ribarstva. Između ostalog, investicija će osigurati unaprjeđenje opskrbe brodova energentima s racionalnijim korištenjem energije i smanjenjem emisije plinova u okoliš, prihvatom odbačenog ulova i njegovim zbrinjavanjem, sakupljanjem i zbrinjavanjem otpada te poboljšanjem higijenskih, radnih i sigurnosnih uvjeta ribara, kao i zaposlenih u ribarskoj luci.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: SUTRA SE OTVARA RIBARSKA LUKA BRIŽINE Dovršen projekt od velike važnosti za splitske i kaštelanske ribare
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.