1 min. čitanja

Otvorena izložba 'Paška čipka - Krajka z Pagu' u Muzeju města Tišnova

Otvorena izložba 'Paška čipka - Krajka z Pagu' u Muzeju města Tišnova
Foto: Društva paških čipkarica "Frane Budak "

Na poziv gradonačelnika grada Tišnova (Češka Republika) gospina Jiri Dospišila, a u suradnji gospodina Karela Souceka, dugogodišnjeg prijatelja Paga, u organizaciji Društva paških čipkarica "Frane Budak" Pag u Muzeju města Tišnova otvorena je izložba paške čipke.

- Među svjetski poznatim čipkama, paška se čipka ističe svojom ljepotom, prozračnošću i kvalitetom, a zbog načina nastanka s pravom je uspoređuju s čipkarskim proizvodima istočnog Mediterana. Njena struktura kao da isprepliće paške stijene i pjenu morskih valova nošenih snažnom burom u labirintu paških ulica. Zajedno, otok, renesansni grad i paška čipka stvaraju jedinstvenu ljepotu koja će svima, bez obzira na težak život na otoku, na trenutak oduzeti dah.

Foto: Društva paških čipkarica "Frane Budak "

Zajedničko im je istinsko poznavanje lijepog i skladnog, čvrstog i nesalomljivog.
U geometrijskim oblicima s nebrojenim varijacijama pogačica, ročelica, mendulica, kolumbarića, listačića, sunašca, dintela, zupčića pronalazi se kreativan izraz neprekidne priče o ljepoti stvaranja, strpljivosti, ustrajnosti, fantaziji i samozatajnosti paških žena - stoji u najavi izložbe.

- Paške čipkarice u svojim genima nose osjećaj i želju za usavršavanjem ove umjetnosti, kako bi nesebično prenijele umijeće na buduće generacije i čuvale ovo "bijelo zlato" našega grada - istaknula je predsjednica paških čipkarica "Frane Budak" društva Nedjeljka Oros, te dodala "Bila nam je izuzetna čast prezentirati našu kulturnu baštinu."

Izložba u gradskom muzeju Tišnova će biti postavljena do 12. svibnja 2024. Sljedeća izložba paške čipke u organizaciji Društva paških čipkarica "Frane Budak " bit će otvorena 28.svibnja 2024. u Ženevi, prenosi Radio Pag.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.