2 min. čitanja

Otvara se prvi njemački LNG terminal: Prvi FSRU brod stigao u Wilhelmshaven

Otvara se prvi njemački LNG terminal: Prvi FSRU brod stigao u Wilhelmshaven
Foto: gCaptain

Uoči otvaranja prvog njemačkog LNG terminala, u Wilhelmshaven jučer je stigla prva plutajuća jedinica za skladištenje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU).

FSRU Höegh Esperanza stigao je u Wilhelmshaven u četvrtak, 15. prosinca, objavila je njemačka energetska tvrtka Uniper. Prvi njemački LNG terminal otvara se u ovu subotu, 17. prosinca.

FSRU je u Njemačku stigao iz Španjolske s teretom od oko 165.000 prostornih metara LNG-a, što je dovoljno za godišnju opskrbu prirodnim plinom za oko 50.000-80.000 kućanstava, piše Offshore Energy.

Höegh Esperanza služit će za regasifikaciju uvezenog prirodnog plina, a očekuje se da će ovim terminalom Njemačka osigurati najmanje pet milijardi kubika prirodnog plina svake godine, što je oko 6% njemačke potražnje za plinom. FSRU će zamijeniti oko 11% njemačkog uvoza plina iz Rusije, rekao je operater terminala, prenosi Pomorac.hr.

- Sjajan je osjećaj konačno vidjeti dolazak prvog FSRU-a u Wilhelmshaven nakon deset mjeseci napornog rada. Radujemo se prvoj isporuci ukapljenog prirodnog plina početkom siječnja - rekao je Peter Abdo, iz Unipera, koji će upravljati FSRU-om. “Ovo je sljedeći korak u osiguravanju opskrbe za Njemačku.”

Podsjetimo, Njemačka je u veljači 2022. otkrila planove za izgradnju dva LNG terminala u Brunsbüttelu i Wilhelmshavenu kako bi smanjila svoju ovisnost o ruskom plinu. Njemačka vlada je iznajmila pet FSRU jedinica po cijeni od oko 9,7 milijardi eura, prema podacima njemačkog Ministarstva gospodarstva, što je znatno iznad početnog proračuna za plutajuće objekte. Ovih pet brodova pokrit će oko jedne trećine trenutne njemačke potražnje za plinom, procjenjuje njemačka Vlada, prenosi gCaptain.

Izgradnja prvog njemačkog plutajućeg LNG terminala u sjevernomorskoj luci Wilhelmshaven započela je 5. srpnja ove godine, a dovršena je 194 dana kasnije, 15. studenog. Privatni terminal u luci Lubmin i objekt u državnom najmu u Brunsbuettelu također će se otvoriti ove zime.

Höegh Esperanza iznajmljen je na 10 godina, navodi se u priopćenju dobavljača Hoegh LNG Holdings Ltd. Još jedna jedinica iste tvrtke, Höegh Gannet, bit će otvorena u Brunsbuettelu u siječnju, priopćilo je ministarstvo.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.