1 min. čitanja

Otrovni Split!? Koncentracija arsena u zraku i do 12 puta veća od normalne!

Otrovni Split!? Koncentracija arsena u zraku i do 12 puta veća od normalne!
Foto:Pexels

SPLIT - Ovo nikako nije dobra vijest za Splićane jer se radi o jako otrovnom plinu i dokazanom kancerogenu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije objavio je uznemirujući izvještaj o kvaliteti zraka u Gradu Splitu.

U kolovozu je zabilježen ogroman skok prisutnosti (µg/m2d) otrovnog arsena i to na mjernoj postaji Brda 1 koji je više od 7 puta veći od zakonske granične vrijednosti i isto toliko puta veći od prethodnog mjeseca. Na mjernoj postaji Brda 2 arsen je veći za nekih 25 posto od granične vrijednosti, ali i 2,5 manji nego prethodni mjesec. Na mjernoj postaji Brda 3 zabilježen je isto veliki skok vrijednosti pa je u kolovozu prisutnost arsena bila više od 9 puta veća nego u srpnju i više od 4 puta od granične vrijednosti, donosi Dalmacija danas.

Središnja propisana godišnja vrijednost koncentracije arsena iznosi 350 mg/m2d. No, vrijednosti izmjerene na mjernim postajama Brda 1, 2 i 3 daleko su veće. Konkretno na postaji Brda 1 to je 1608 mg/m2d , Brda 2 bilježe 2387 mg/m2d, a Brda 3 pokazuju brojku od 2409 mg/m2d.

Dosadašnji prosvjedi građana nisu uspjeli potaknuti Državu da otkrije izvor onečišćenja niti da poduzme mjere u cilju zaštite zdravlja građana. A kako je pisalo ne jednom od prosvjednih plakata - ovaj Arsen definitivno nije Dedić jer za razliku od glazbe legendarnog pjevača, u ovom otrovnom plinu sigurno nitko ne uživa.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.