2 min. čitanja

"Otok za 5R!" na pet otoka educira djecu o važnosti očuvanja okoliša

"Otok za 5R!" na pet otoka educira djecu o važnosti očuvanja okoliša
Foto: Zeleni klik

U dogovoru sa školama i stanovnicima otoka dolazimo educirati djecu kako male ruke mogu pomaknuti planine, kroz kreativnost i praktične primjere, poručuju iz Udruge Zeleni klik!

Edukativnim radionicama o otpadu na otoku Lastovu udruga Zeleni klik! u suradnji s Udrugom Vestigium, prošlog je vikenda nastavila provođenje projekta Otok za 5R! u sklopu koje će posjetiti pet slabije razvijenih naseljenih otoka.

Otok za 5R! već je posjetio djecu na Dugom otoku i Lastovu, a slijede akcije na Iloviku 29. rujna, te 6. listopada na Prviću u sklopu 11. Kreativnih dana Fausta Vrančića za djecu Prvića i Zlarina.

- Organiziramo edukaciju djece-stanovnika otoka o važnosti očuvanja okoliša te akcije čišćenja kao primjer pozitivne prakse. Cilj je potaknuti sve uključene na uspostavu trajnih rješenja kao što su postavljanje info ploča, postavljanje kanti za odvajanje otpada, ponavljanje akcija tijekom sezone i slično - kaže Ivana Gucek iz Zelenog klika!

Članovi udruge akcije provode u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, školama, vrtićima, udrugama, inicijativama i građanima, kako bi se uključilo što više djece i kako bi učinci bili što konkretniji i trajniji.

- Dugoročna ideja projekta je da djeca i mladi u Hrvatskoj osjećaju važnost osobnog uključivanja i promjene kojima će poboljšati okruženje u kojem žive, što je preduvjet za odgoj budućih generacija, kojima će to postati 'normalni' model ponašanja - ističe Gucek.

Kroz projekt se želi ukazati na to kako je recikliranje samo jedan od koraka - i to posljednji - odgovornog postupanja s otpadom.

5R odnosi se na „Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle“ (odbiti, smanjiti, ponovo upotrijebiti, dati novu svrhu, reciklirati)

- Možemo odbiti kupovati nove nepotrebne predmete i smanjiti potrebe za njihovom nabavom. Predmete koje već posjedujemo možemo ponovo koristiti, a možemo im i dati novu svrhu. Tek na kraju poticati recikliranje, odnosno odvajanje otpada kako bi se mogli ponovo koristiti u proizvodnom procesu za istu ili neku drugu namjenu, a ne odlagati na divlja odlagališta. Divlja su odlagališta čest problem diljem Hrvatske, a na otocima dodatno -  naglašava Gucek.

Za vrijeme trajanja projekta bit će izrađen i digitalni informativni materijal, koji će biti dostavljen jedinicama lokalne samouprave, vrtićima, dječjim knjižnicama, udrugama, turističkim zajednicama te institucijama u kulturi po cijeloj Hrvatskoj.

- Pozivamo sve koji žele, da nam se obrate kako bismo u budućnosti zajednički razvijali još ovakvih aktivnosti diljem Hrvatske - pozivaju iz Zelenog klika!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.