2 min. čitanja

Otočani bijesni na kruzer za kojeg tvrde da je ostavio ogroman trag prljavštine iza sebe

Otočani bijesni na kruzer za kojeg tvrde da je ostavio ogroman trag prljavštine iza sebe
Foto: Čitatelj / Dalmacija danas

VIS – Uznemireni otočani poslali su nekoliko fotografija s obale na Visu. Kako tvrde za Dalmaciju danas, kruzer koji je uplovio u višku luku iza sebe je ostavio zapanjujući ‘trag’ prljavštine.

Prizor na obali Visa uistinu je zapanjujući, pa čak i zabrinjavajući, a fekalne vode i smrad razbjesnile su stanovnike ovog dalmatinskog otoka koji je pravi turistički biser.

Foto: Čitatelj / Dalmacija danas

Mnogi stanovnici ovog otoka bave se turizmom i turističkim djelatnosti. Dolaskom toplijih, ljetnih dana na Visu je drastično povećava broj stanovnika. Iako ih veseli dolazak turista, žaloste ih i razbješnjuju ovakvi prizori obale.

– Ovakav je trag ostavio onaj kruzer koji je uplovio u višku luku. Pogledajte, nevjerojatno… – rekao je za Dalmaciju Danas čitatelj koji se našao na rivi.

Foto: Čitatelj / Dalmacija danas

Je li ovo kršenje hrvatskih zakona i MARPOL konvencije?

Podsjetimo, prema MARPOL konvenciji, čiji je potpisnik i Republika Hrvatska, neobrađene otpadne vode – fekalije iz broda smiju se ispuštati samo u međunarodnim vodama više od 12 Nm od najbližeg kopna, u plovidbi ploveći brzinom na manjoj od 4 Čv.

MARPOL konvencija postavila je standarde i pravila koji sprječavaju onečišćenje mora uljima, kemikalijama, štetnim teretima koji se prevoze u bilo kojem obliku pakiranja, fekalnim vodama, otpadom (smećem), i emisijom štetnih plinova s brodova. Konvencija ima za cilj sprječavanje ili smanjuje onečišćenja s brodova, neovisno  pojavljuje li se ono u situacijama nužde ili za vrijeme redovnih brodskih operacija.

S druge pak strane, kazne za ispuštanje sivih voda su  tolike da bi teško nekome palo na pamet ispuštati fekalne vode u lukama, a standardi na kruzerima su vrlo visoki i do tančina razrađeni. Uostalom, navedeni kruzer je bio dan prije u Dubrovniku i cijelu noć je plovio van hrvatskih teritorijalnih voda, pa nam upućeniji kažu kako je malo vjerojatno da ovo stiže upravo s tog broda.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.