1 min. čitanja

Otkriveno rijetko mladunče morskog psa duha

Otkriveno rijetko mladunče morskog psa duha
Foto: Brit Finucci/BBC

Novozelandski znanstvenici otkrili su rijetko viđenu bebu morskog psa duha, malo poznatu vrstu ribe koja živi u sjenovitim dubinama oceana.

Morski psi duhovi – također poznati kao himera – rijetko se uočavaju, a šanse da naletite na njihovu mladunčad gotovo su ravne nuli. Otkriće novozelandskih znanstvenika tim je još spektakularnije, a netom izlegli morski pas pronađen je na dubini od oko 1,2 kilometra u blizini Južnog otoka, prenosi BBC.

Mladunče rijetke vrste morskog psa pronađeno je sasvim slučajno tijekom istraživanja podvodne populacije oko Južnog otoka. Znanstvenici s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere vjeruju da se mladunče nedavno izleglo jer mu je trbuh još uvijek bio pun žumanjka.

Embriji morskih pasa duhova razvijaju se u jajnim kapsulama položenim na morsko dno i hrane se žumanjkom dok se ne izlegu, a mogu pokazivati ​​različite karakteristike od njihovih odraslih verzija.

– Uzet ćemo mali uzorak tkiva i nasumične genetike. Onda ćemo također napraviti čitav niz morfometrijskih ili tjelesnih mjerenja, što će nam također pomoći da procijenimo koju vrstu gledamo – kazala je doktorica Brit Finucci.

Morski psi duhovi zapravo nisu morski psi već vrsta riba koja je blisko povezana s morskim psima i ražama. Njihov kostur sastoji se prvenstveno od hrskavice što im daje taj eteričan izgled. Većina vrsta morskih pasa duhova nastanjuje duboko more, iako je neke od njih moguće pronaći i u plitkim obalnim vodama.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.