1 min. čitanja

Otkrivena je tajna "pjevanja" najvećih kitova: "Bučan pomorski promet za njih je jako opasan!"

Otkrivena je tajna "pjevanja" najvećih kitova: "Bučan pomorski promet za njih je jako opasan!"
Foto: Pexels

Neki od najvećih kitova pjevuše pod morem uz pomoć jednog specijaliziranog organa koji im omogućuju komunikaciju i pronalaženje na velikim udaljenostima.

Plavetni, grbavi ili sivi kit, ogromne su jedinke koje jako vole pjevušiti pod morem ne bi li pronašli partnera za parenje. Ovi raspjevani dobroćudni divovi do sada su svojom tehnikom pjevanja zbunjivali znanstvenike, no znanstvenici su bili uporni i izgleda riješili i ovu zagonetku.

Provodili su pokuse na grkljanima životinja, koje su uzeli iz tri lešine nasukanih kitova, te kroz njih propuhivali zrak kako bi proizveli zvukove. Ljudi stvaraju zvukove uz pomoć glasnica, kada preko njih prolazi zrak. Veliki usani kitovi u tu svrhu na vrhu grkljana imaju veliku strukturu u obliku slova u, na kojoj je masni jastučić, donosi BBC

Ovo su neke od najtajanstvenijih životinja na svijetu, jako pametne i vrlo društvene te pravi ljubitelji dobre pjesme! No, prijeti im jedna velika opasnosti i to zbog sve gušćeg pomorskog prometa koji je i sve bučniji.

Kitovi ne mogu bitno mijenjati frekvenciju svojeg pjevanja pod morem, da se tako izrazimo na repertoaru imaju samo nekoliko melodija i njihove se frekvencije preklapaju s bukom koju proizvode brodovi i stoga zvukovi brodova mogu onemogućiti kitovima komunikaciju na velikim udaljenostima. I time im prilično zakomplicirati živote!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.