1 min. čitanja

OTKRIĆE NA DUGOM OTOKU: Pronađen antički uređaj za grijanje prostorija

TELAŠĆICA – Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Parkom prirode Telašćica došao je do izuzetnih rezultata prilikom arheoloških istraživanja lokaliteta Gruh Sveti Ivan u Stivanjem polju na Dugom otoku. Između ostalog, otkrili su hipokaust ili antički uređaj za zagrijavanja prostorija.

Istraživanje je trajalo 10 dana, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru, pišu na Facebook stranici Parka prirode Telašćica. Sudjelovali su studenti odjela i prof.dr.sc.Jure Šućur, kao i volonteri lokalne zajednice Mikula Frka i Vesna Subotičanec, na čemu jedno veliko HVALA. Osim toga, studenti su nakon istraživanja u kampu Mir radili na dokumentiranju materijala, a dio slobodnog vremena smo proveli u razgledavanju i upoznavanju arheoloških lokaliteta Dugog otoka. Sonda koja je lani otvorena i otkrila nam srednjovjekovnu nekropolu, ispod sebe krije i kasnoantički horizont pokapanja kao i antičku arhitekturu. Osim što smo očistili do zdravice ovaj dio prostora i pritom naišli na još par ukopa, naišli smo na nastavak antičkih zidova. Odlučeno je da se istraži i predvorje crkve te smo ispod sloja s dva ukopa otkrili (s oduševljenjem) antički termalni sklop.

Hipokaust (lat. hypocaustum) je ant. uređaj za zagrijavanje prostorija u kućama, termama i sl. cirkulacijom toploga zraka koji struji glinenim cijevima kroz zidove i podove. Osim arhitekture prikupljen je veliki broj ulomaka keramike, imbrexa, tegula, tubulusa, kao i metalnih predmeta te zanimljivog antičkog stakla. Ovaj lokalitet postaje jedan od iznimno važnih lokaliteta RH jer pokazuje razvoj naselja u kontinuitetu od antike do srednjeg vijeka.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.