2 min. čitanja

Otapanje leda sve je veća prijetnja kitovima

Otapanje leda sve je veća prijetnja kitovima
Foto: Unsplash

SVIJET - Preživjeli su komercijalni kitolov, ali pitanje je hoće li i klimatske promjene s obzirom da temperatura mora djeluje na brojnost plijena.

Olaf Meynecke, voditelj programa za istraživanje kitova i klime Sveučilišta Griffith, bio je jedan od sto znanstvenika i dokumentatora na brodu dvotjedne ekspedicije na zapadni poluotok Antarktike ovoga mjeseca.

Dr. Meynecke dokumentirao je prilagodbu u ponašanju kitova s obzirom na dostupnost hrane. Utvrdio je da su se u područjima s puno krila hranili u grupama od četiri ili pet jedinki koje si međusobno pomažu.

Međutim, topljenje morskog leda utječe na brojnost krila, a tamo gdje je manje hrane za kitove, oni ne love u grupama već samostalno i u konačnici su mršaviji, prenosi ABC news.  

U studiji iz 2019. koju je objavio Global Change Biology navodi se da će porast temperature morske vode vjerojatno smanjiti broj krila, pri čemu se gustoća rakova u Škotskom moru, jugoistočno od Argentine, smanjila za 30 posto od 1980-ih.

Studija o kitovima, koju je vodila Vivitskaia Tulloch sa Sveučilišta u Queenslandu, navodi da su "unatoč početnom oporavku od povijesnog lova na kitove", modeli predvidjeli "zabrinjavajuća smanjenja zbog klimatskih promjena, čak i lokalna izumiranja do 2100. godine".

Znanstvenici ističu potrebu za trajnom zaštitom kako bi se pomoglo oporavku iscrpljene populacije kitova, kao i potrebu za lokalnim upravljanjem da bi se osigurala održiva baza plijena.

Studija je otkrila da će, kako se razina leda topi, kitovi možda morati putovati dalje da bi pronašli nove izvore hrane, što dovodi i do intenzivnijeg natjecanja među vrstama.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kruzer naletio na rijedak prizor - okupljanje čak 1000 kitova!
Putnici na brodu National Geographic Endurance naišli su na kitove perajare u blizini Antarktika i svjedočili najvećem okupljanju kitova u više od jednog stoljeća. Putnici i posada broda National Geographic Endurance naišli su na ovaj čarobni prizor, nezamijećen otkako je industrijski kito…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.