3 min. čitanja

Ostatak vode iz prehrambene industrije kao poticaj uzgoju morskih algi

Ostatak vode iz prehrambene industrije kao poticaj uzgoju morskih algi
Fioto: Dražen Grgić

Göteborg – Sveučilište u Göteborgu provelo je studiju koja je pokazala da je preostala, tehnološka voda iz prehrambene industrije izvrsno gnojivo u uzgoju morskih algi na kopnu. Ne samo da alge rastu brže već se i njihov sadržaj proteina također višestruko povećava. Na taj način ovakva voda može od troška postati resurs u prehrambenoj industriji.

Mogu li makroalge, poput morske salate, postati konkurentan izvor proteina u prehrani budućnosti kao što je to naprimjer soja danas? Morske alge prirodno imaju niži sadržaj proteina od soje, ali s gnojivom, ta se razlika smanjuje.

Znanstveni članak istraživača sa Sveučilišta Göteborg i Tehnološkog sveučilišta Chalmers pokazuje da  voda preostala iz proizvodnje hrane može poslužiti kao izvrsno gnojivo u uzgoju morskih algi. Morske alge rasle su više od 60 posto brže, a sadržaj proteina se četverostruko povećao dodatkom tehnološke vode.

– Udio bjelančevina u soji je oko 40 posto. Koristeći tehnološku vodu, povećali smo sadržaj proteina u algi na više od 30 posto – kaže Kristoffer Stedt, znanstvenik na Odjelu za morske znanosti Sveučilišta iz Göteborga.

Već je otprije poznato da alge bolje rastu u blizini ribnjaka u moru, zbog hranjivih tvari koje se nalaze u izmetu ribe a koje se onda šire u vodi. Tehnološka voda iz prehrambene industrije često je na sličan način bogata dušikom i fosforom, ovisno o različitim proizvođačima hrane.

Foto: Pixabay

Istraživači su testirali četiri različite vrste morskih algi i dodali tehnološku vodu od nekoliko različitih proizvođača hrane – iz industrije haringa, uzgoja lososa, prerađivača školjaka i proizvođača zobenog mlijeka. Uzgoju algi dodana je određena količina takve vodes kontroliranim sadržajem dušika. Nakon osam dana istraživači su analizirali rezultate.

– Uključili smo zobeno mlijeko kako bismo postigli uzgoj koji je bio potpuno veganski. I pokazalo se da su sve različite vrste tehnološke vode dobro funkcionirale kao gnojivo za morske alge – kaže Stedt. Proizvodnja hrane zahtijeva velike količine vode, a briga o tehnološkoj vodi trenutno je trošak za proizvođače. Međutim, ova voda može se pretvoriti u vrijedan resurs.

– Mišljenja smo da bi mogao postojati uzgoj algi na kopnu, kao što je morska salata, u blizini tvornice haringa, na primjer. Uzgoj morskih algi može apsorbirati velike dijelove hranjivih tvari iz tehnološke vode. To nas približava održivom pristupu, a tvrtke imaju još jednu “nogu” na koju se mogu osloniti – ističe Stedt.

Istraživači su donekle bili zabrinuti da će morske alge biti kontaminirane tehnološkom vodom. Možda ne bi svi cijenili morsku salatu s okusom haringe. No testne ploče nisu zabilježile nikakav utjecaj na okus morske alge iz ove vode. U budućnosti će se Kristoffer Stedt i njegovi kolege usredotočiti na povećanje eksperimenata s uzgojem morskih algi. Koristit će tehnološku vodu iz industrije haringa, koja je pokazala za sad vrlo obećavajuće rezultate, te će se fokusirati na vrstu Ulva fenestrata (morska salata). – Moramo provesti testove u većim količinama kao prvi korak u kontroliranom okruženju – ističu.

– Vjerujemo da bi to mogao biti alternativni izvor proteina u budućim namirnicama. To bi također mogao biti potpuno kružni sustav kad bismo koristili uzgojene morske alge kao hranu za kulture lososa na kopnu i koristili tehnološku vodu za gnojidbu uzgoja morskih algi – kazuje Stedt.

Procjenjuje se da će do 2050. godine na zemlji živjeti 10 milijardi ljudi, a sve je veća potražnja za održivo  proizvedenim proteinima iz hrane. Između 2000. i 2018. proizvodnja morskih algi se utrostručila, dosegnuvši 32 milijuna tona. Gotovo 99 posto proizvodi se na Dalekom istoku. U istraživačkom projektu CirkAlg, istraživači sa Sveučilišta u Göteborgu i Tehnološkog sveučilišta Chalmers surađuju na procesima koji mogu generirati novi švedski izvor morskih proteina na učinkovit način kroz uzgoj i preradu morskih algi.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POŠUMLJAVANJE MORA: Rovinjski znanstvenici alge uzgojene u laboratoriju naselili u more
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.