2 min. čitanja

Osniva se Lokalna akcijska skupina u ribarstvu za područje Rijeke i Kvarnera

Osniva se Lokalna akcijska skupina u ribarstvu za područje Rijeke i Kvarnera
Foto: Facebook

RIJEKA – Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke uputio je poziv predstavnicima gospodarskog sektora ribarstva da do 27. svibnja iskažu interes za sudjelovanjem u osnivanju i članstvu u Lokalnoj akcijskoj skupini u ribarstvu (FLAG) za ribarstveno područje grada Rijeke i otoka Krka.

U Hrvatskoj trenutno postoji 14 osnovanih FLAG-ova, od kojih su tri na području Primorsko-goranske županije (Vela vrata, Tunera i Tramuntana). Navedeni FLAG-ovi pokrivaju cjelokupno područje Primorsko-goranske županije izuzev područja grada Rijeke i otoka Krka, zbog čega je i pokrenuta inicijativa o suosnivanju FLAG-a za područje grada Rijeke te otoka Krka: grada Krka te općina Omišalj, Punat, Dobrinj, Vrbnik, Baška i Malinska-Dubašnica.

Foto: FLAG Tunera

Na području grada aktivno je 7 trgovačkih društava za ribarstvo, 2 ribarske zadruge te 26 ribarskih obrta koji će unutar novoosnovanog FLAG-a dobiti brojne mogućnosti da se prijave na natječaje za dodjelu javnih potpora za provedbu projekata, a u cilju stvaranja, održavanja i poboljšanja radnih mjesta u ribarstvu te doprinosu zaštiti i dodavanju vrijednosti ribljim proizvodima.

Što je FLAG i tko se može priključiti?

Lokalna akcijska skupina u ribarstvu, FLAG – Fisheries Local Action Group (FLAG) označava partnerstvo između nositelja ribarskog sektora i ostalih lokalnih sudionika iz privatnog i javnog sektora. Partnerstvo se uspostavlja s ciljem održivog razvoja ribarstva i marikulture te za zadatak ima izradu i provedbu zajedničke strategije za svoje područje.

FLAG-ovi su temeljni alat za povlačenje sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, odnosno Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. – 2027. godine.

U proteklom financijskom razdoblju visina potpore po FLAG-u iznosila je maksimalno 2.200.000, eura. Osim te potpore, FLAG je mogao ostvariti i pripremnu potporu, u iznosu od 700.000,00 kuna za administrativne troškove, izrade studija i lokalne razvojne strategije u ribarstvu, itd.

Važan segment ovog partnerstva čine predstavnici sektora ribarstva čija je uključenost u lokalne inicijative od velike važnosti i glavni je uvjet za funkcioniranje svakog FLAG-a.

Na sudjelovanje u osnivanju i radu FLAG-a pozvani su predstavnici gospodarskog sektora ribarstva odnosno:

  • pravne ili fizičke osobe koje su vlasnici ili ovlaštenici važeće povlastice za obavljanje gospodarskog ribolova,
  • ovlaštenici povlastice za uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama i/ili povlastice za akvakulturu,
  • subjekti u poslovanju s hranom sukladno posebnom propisu koji su korisnici odobrenih ili registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla za žive školjkaše i /ili proizvode ribarstva te
  • ribarske zadruge, udruge, klasteri i ostali oblici udruživanja iz područja ribarstva.

Iskaz interesa za osnivanjem FLAG-a za područje Rijeke i otoka Krka moguće je podnijeti do 27. svibnja, šalje se u slobodnoj formi na e-mail: poduzetnistvo@rijeka.hr, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Odjelu za poduzetništvo, na broj telefona 051/209-590.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.