3 min. čitanja

Osmišljena robotska jegulja za proučavanje udaljenih ledenih svjetova

Osmišljena robotska jegulja za proučavanje udaljenih ledenih svjetova
Foto: NASA/JPL-CalTech

Na ledenim mjesecima unutar Sunčevog sustava, skriveni ispod debelog površinskog sloja leda, postoje oceani. Kako istražiti ta nedostupna prostranstva, ali i takva slična na Zemlji?

Kada znanstvenici odluče istražiti neko stjenovito svemirsko tijelo, poput Mjeseca, Marsa ili asteroida, na njih mogu poslati landere i rovere klasične izvedbe, s kotačima, ili u novije vrijeme malene autonomne helikoptere.

No, što kada požele istražiti tajnovite ledene svjetove, poput onih na Jupiterovim ili Saturnovim prirodnim satelitima?

Podaci letjelice Cassini pokazali su da, primjerice, Saturnov mjesec Enkelad ima debelu ledenu koru, ispod koje se krije ogromni tekući ocean. Voda ponekad može iz tog oceana i izroniti kroz pukotine na površini leda, kreirajući ogromne gejzire.

Stoga su u NASA-i, njihovom laboratoriju JPL i sveučilištu CalTech prionuli na posao i osmislili sondu, prilagođenu za istraživanje u takvim uvjetima, sposobnu za uhvatiti se u koštac s ledom i podvodnim oceanima.

Istraživanja Zemlje i svemira

U te su svrhe počeli s razvojem platforme Exobiology Extant Life Surveyor (EELS), svojevrsne robotske jegulje, koja bi se spustila izravno u pukotine u ledu pa nastavila svoju misiju unutar skrivenog oceana, prenosi BUG.

EELS je, dakle, zmijoliki robot s vlastitim pogonom, sastavljen od više jednakih segmenata, unutar kojih se nalaze mehanizmi za pokretanje, elektronika i komunikacijski sustavi. Kao takav, ovaj robot u stanju je kretati se poput zmije ili jegulje – kako čvrstom površinom, tako i vodom ili pješčanim i drugim zahtjevnim terenima.

Osim što bi mogla biti od koristi na Enkeladu, u JPL-u kažu da bi platforma EELS mogla poslužiti i za istraživanje Marsa, ali i nedostupnih predjela bliže nama, na Zemlji - primjerice, pukotina u ledenim polarnim predjelima ili do sada nedostupnim dubinama oceana.

Plan je da 'zmija' bude duga oko 4,9 metara, teži stotinjak kilograma, ali i da bude žicom povezana s matičnim brodom ili svemirskom sondom. Napajanje i komunikacija tako bi se odvijali putem kabela. U 'glavi' EELS-a mogli bi se nalaziti znanstveni instrumenti, kamere, lidari, senzori za situacijsku svjesnost i ostalo.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Pogledajte fantastične snimke iz svemira koje je snimila NASA
NASA je nedavno objavila kompilaciju spektakularnih snimki Zemlje iz svemira u visokoj rezoluciji i odlučila ih podijeliti s ostatkom svijeta. Odvojite malo vremena i uživajte u ovim rijetko viđenim kadrovima! Ljudi koji su bili u Zemljinoj orbiti, zbog rijetke prilike da naš planet promatraju iz p…
VIDEO Kineski rover pronašao dokaz o vodi u pješčanim dinama na Marsu
Rover Zhurong, dio kineske misije Tianwen-1 Mars, pronašao je dokaze o tekućoj vodi na niskim geografskim širinama Marsa, što ukazuje na potencijalno nastanjivo okruženje. Ovo otkriće, koje je u suprotnosti s prijašnjim uvjerenjima da voda na Marsu može postojati samo u krutom ili plinovitom stanju…
STRAŠNA BARBIE Otkriven jedan od najsjajnijih i najmoćnijih objekata u svemiru
Astronomi su otkrili jedan od najdugovječnijih, najsjajnijih objekata s najvećom energijom u svemiru i nazvali ga ‘Strašna Barbie’, dijelom i zbog njegove zastrašujuće moći. Daleki svemirski objekt, čiji je bljesak svjetlosti zapanjujuće sjajan i traje više od dvije godine, otkriven je unutar ogrom…
Asteroid veličine Kipa slobode juri prema Zemlji nevjerojatnom brzinom
Asteroid veličine Kipa slobode, nazvan Asteroid 2023 HP1, juri prema Zemlji brzinom nevjerojatnih 43.200 kilometara na sat. Pokraj Zemlje će proći 8. svibnja na udaljenosti od 6,13 milijuna kilometara. Otkriven 16. travnja 2023. asteroid 2023 HP1 klasificiran je kao objekt blizu Zemlje koji pripada…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.