2 min. čitanja

Oprezno s paljenjem vatre na otvorenom – Bura jučer rasplamsala nekoliko požara na makarskom području

Oprezno s paljenjem vatre na otvorenom – Bura jučer rasplamsala nekoliko požara na makarskom području
Foto: Vatrogasci Makarska/Facebook

MAKARSKA – Makarski vatrogasci su jučer, uz veliku pomoć kolega iz susjednih općina, cijelo poslijepodne vodili bitku s nekoliko požara koji su u vrlo kratkom vremenu buknuli na području Velikog Brda. Gašenje je bilo otežano zbog jakog vjetra.

Prva dojava o požaru otvorenog tipa koji je buknuo između kuća na obroncima Biokova makarski vatrogasci zaprimili su jučer nešto prije podneva. Požar se brzo širio zbog jakog vjetra pa su u pomoć pozvani pripadnici DVD-ova Baške Vode, Promajne, Makarske i Tučepa te JVP Makarska.

Foto: Vatrogasci Makarska/Facebook

Ni pola sata nakon prve dojave, uočen je novi požar 400 metara udaljen od prvog pa su podignute dodatne snage iz Brela, Podgore, Drvenika, Gradca te cijelog omiškog područja. Nedugo nakon drugog, pojavio se i treći požar zbog čega su na požarištima angažirane i zračne snage, skupa s JVP-om Split. Nesreća nikad ne dolazi u malim dozama pa su se gasitelji na terenu suočili i s četvrtim požarom, koji je planuo u blizini postojećih.

Na svu sreću svi požari ugašeni su tijekom poslijepodneva, no dio gasitelja ostalo je tijekom noći dežurati na terenu.

Počinje sezona poljoprivrednih radova – oprez s paljenjem vatre

Iako još nije počela sezona požara, ovaj jučerašnji slučaj s makarskog područja samo potvrđuje koliko treba biti oprezan s paljenjem vatre na otvorenom, osobito u uvjetima jakog vjetra. Upravo zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog i drugog gorivog otpada, policija je u posljednje vrijeme evidentirala više požara na otvorenim prostorima.

Foto: Vatrogasci Makarska/Facebook

Podsjećaju da je zbog izrazito velike opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda, plinovoda, naftovoda i sl., osobito tijekom vjetrovitog vremena.

Naglašavaju da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru nužno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe, a površinu na kojoj će se obaviti spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina. U suprotnom, dođe li do širenja vatre protiv počinitelja može biti podnesen optužni prijedlog ili kaznena prijava.

Paljenje vatre na otvorenom dozvoljeno je u periodu od 1. studenog do 31. svibnja, ovisno od županije do županije. U ljetnoj sezoni nije dozvoljeno paljenje vatre na otvorenom.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.