2 min. čitanja

Oprez vozači! - U deset dana od naleta životinja na automobile materijalna šteta od oko 5.300 eura

Oprez vozači! - U deset dana od naleta životinja na automobile materijalna šteta od oko 5.300 eura
Foto: Pixabay

Ni u jednom od ovih događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 5 300 eura.

U proteklih desetak dana na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je pet naleta životinja na vozila.

Većinom je riječ o srnećoj divljači te o divljim svinjama na području otoka Krka, Bakra, Matulja i Vrbovskog, dok je dok je na području otoka Cresa zabilježen slučaj naleta ovce na osobno vozilo.

Ni u jednom od ovih događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 5 300 eura.

Stoga se vozačima preporuča:

Obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite i ispod ograničenja.
Kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste.
Za vrijeme vožnje maksimalno se koncentrirajte na cestu i uvijek budite spremni na moguće iznenadno istrčavanja divljači na kolnik.
Budite oprezni u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija.
Blizina šume ili veće neobrađene, zarasle površine u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje.
Ako ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu.
Budite spremni na naglo zaustavljanje, ali izbjegavajte nagle pokrete s upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač.
Ne bacajte kroz prozor ostatke hrane jer isti privlače divlje životinje
ako ste s vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača bit će pokrenut prekršajni postupak, navode iz PU primorsko-goranske.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.