2 min. čitanja

Opet za vikend zagađeno more u Vranjicu: "Ne živimo od turizma, već s njegovom prljavom stranom!"

Opet za vikend zagađeno more u Vranjicu: "Ne živimo od turizma, već s njegovom prljavom stranom!"
Foto: GI "Mjesto koje hoće živjeti"

VRANJIC - Opet vikend, opet nafta, fekalije i ostali razni otpad u moru - žale nam se mještani Vranjica.

- Iz vikenda u vikend prijavljujemo onečišcenja i zahtijevamo po stoti put:

1. Kontrolu brodova u Yacht club-u Vranjic (koncesija koju je izdala RH postavlja i neke uvjete koncesionaru koje spomenuti ne ispunjava, a izlaskom na teren ćete to i sami utvrditi).

2. Kontrolu brodova na području bivše tvornice Salonit (veliki broj firmi posluje na nesaniranom području bivše tvornice Salonit u halama punim azbesta koje su kod "sanacije" Salonita trebale biti srušene).3. Kontrolu brodova na vezovima 7 i 8 koji su pod ingerencijom LU.

Ovolike količine onečišćenja prelaze sve granice

- Nitko još ništa konkretno ne poduzima. Koncesionari se ne pridržavaju ni minimalnih ekoloških standarda, kao što je primjerice razdvajanje otpada, a sav ostali nered je vidljiv izlaskom na teren. Gdje su zaspale sve nadležne institucije, inspektorati i resorna Ministarstva? Je li moguće da dvije godine trpimo konstantna onečišćenja mora, da pišemo na sve adrese i da se na tim prostorima ne može provesti Red u Luci? Zašto svi uporno ignoriraju problem? O čemu se radi, pogodovanju, zataškavanju, kaosu koji svima odgovara? - pitaju se.

- Pored fotografija nereda koji je vidljiv prostim okom dobijemo odgovore da se ne krše zakoni i da je sve pod nadzorom i kontrolom. Mi u Vranjicu ne živimo od turizma, već silom prilika živimo s turizmom, odnosno s njegovom prljavom stranom. Od države i grada Solina nam je turizam nametnut i to onaj njegov najgori oblik -masovni turizam koji na ovom osjetljivom vranjičkom prostoru radi ogromnu štetu. Na primjeru Vranjica se vide svi nepovolji učinci takvog nekontroliranog oblika turizma. Od Vranjica, koji već desetljećima ima ekološki problem se na silu pokušava stvoriti turistička destinacija?!?!

Morate shvatiti da je ovaj mali i ograničeni prostor na gornjoj granici turističkih aktivnosti i da je uslijed neprikladnog planiranja i uporabe prostora došlo do zasićenosti tog istog prostora i cijelog Vranjičkog bazena. Zahtjevamo od Vas da reagirate, da nas zaštitite i stavite koncesionare u zakonske okvire RH. Očekujemo i zahtijevamo poštivanje prirodne i  kulturne baštine Vranjica te da lokalno stanovništvo ima pravo na zdrav život, okoliš i čisto more - stoji u priopćenju Građanske inicijative "Mjesto koje hoće živjeti"

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.