2 min. čitanja

OPEC smanjuje proizvodnju nafte - Cijena nafte na tržištu varira

OPEC smanjuje proizvodnju nafte - Cijena nafte na tržištu varira
Foto: Pexels

Posljednjih tjedana cijena nafte na svjetskom tržištu raste. Vodeći izvoznici sirove nafte Saudijska Arabija i Rusija smanjuju proizvodnju i izvoz, a zalihe crnog zlata padaju i u Sjedinjenim Državama.

Blagi porast cijene goriva možemo očekivati najesen dok su se cijene plina i električne energije na tržištu stabilizirale. Hrvatsku ne očekuju poremećaji u opskrbi energentima, a Vlada i dalje ograničavanjem cijena struje i plina ide na ruku građanima i poduzetnicima.

Zemlje OPEC-a smanjuju proizvodnju i izvoz, Iran otvara nove plinske platforme, Kina se okreće zelenoj energiji, svatko na svoj način jača energetsku samodostatnost i neutralnost. Cijena nafte na tržištu varira.

Saudijska arabija i Rusija zajedno sa saveznicima imaju cilj da održavaju cijenu nafte iznad 90 dolara pa čak i do 95 dolara po barelu međutim neće ići iznad toga, sve je očekivano i pod kontrolom. Mora se reći da su cijene goriva u Hrvatskoj dosta niske, rekao je Igor Grozdanić, stručnjak za energetiku.

Hrvatska u skladištima ima i dovoljne zalihe plina za novu ogrijevnu sezonu.

- U Hrvatskoj je ta popunjenost već iznad 98 posto a i cijene su vrlo dobre u odnosu na prijašnjih godina jer cijena od 30 eura po megavat satu je nekoliko puta niža od onih 300 eura koje smo imali u određenim trenucima - rekao je Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Plin i struju Vlada namjerava subvencionirati i u novom paketu pomoći građanima i poduzetnicima.

Ne očekujemo nikakve skokove, potrese i šokove , naši građani će imati sigurnu zimu, mi ćemo idući tjedan predstaviti novi paket mjera koji ide u smjeru onoga što smo radili do sada, kazao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Obuzdavanje cijena, posebice struje, ima dobru i lošu stranu, tvrde stručnjaci.

- To je dobro zbog inflacije ali s druge strane nisam blagonaklon to je medvjeđa usluga našim građanima i moramo se suočiti sa realnim cijenama. Ova jeftina cijena struje ne ide u korist širenju solarnih elektrana, a budućnost je izazovna, nepredvidljiva i dinamična - rekao je Grozdanić, prenosi HRT.

Ako je cijena niska može doći do neracionalne potrošnje energije i zato apeliramo na potrošače da se racionalno vode potrošnjom tih energenata, dodao je Pudić.

U osiguravanju samodostatnosti kad je riječ o električnoj energiji Hrvatska ima ambiciozan plan do 2030. osigurati još dvije i pol tisuće megavata zelene energije.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.