1 min. čitanja

Općini Lumbarda odobreno sufinanciranje GIS sustava i meteorološke stanice

Općini Lumbarda odobreno sufinanciranje GIS sustava i meteorološke stanice
Foto: Općina Lumbarda

LUMBARDA – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je Općini Lumbarda na Korčuli sufinanciranje dva projekta za razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga, predviđenim javnim pozivom u ukupnom iznosu od 105.734,38 kuna.

Jedan projekt je Izrada baze podataka u webGIS sustavu, kojim će se digitalizirati evidencija prostornih podataka te optimizirati rad i upravljanje troškovima općinske uprave. Ovaj projekt financirat će se u iznosu do 60% opravdanih troškova ili do maksimalno 86.250,00 kuna.

Na ovaj će se način olakšati upravljanje komunalnom infrastrukturom i prostornim planom, kao i dobiti preglednija evidencija objekata i obveznika komunalne naknade te evidencija vlasništva katastarskih čestica na području Općine. Intergracijom javno dostupnih prostornih podataka (Arkod, DGU, ISPU) postići će se efikasno planiranje budućih projekata i većih investicija u Općini.

Drugi projekt je Meteorološka stanica za prikupljanje podataka koja se koristi u gospodarenju prostorom Natura 2000 područja, a koja će se financirati u iznosu do 60% opravdanih troškova ili do maksimalno 19.484,39 kuna. Prikupljeni podaci bit će javno dostupni, a moći će ih koristiti javne ustanove za gospodarenje zaštićenim područjem, OPG-ovci te svi zainteresirani građani i turisti.

Foto: pinova-meteo.com

Lumbarda je poznati vinarski kraj iz kojeg potječe autohtona sorta grk pa stoga ne čudi što je ideja za meteorološku stanicu potekla upravo od tamošnjih vinara. Stanica će pomoći poljoprivrednicima, vinarima i maslinarima u boljem planiranju poslova te posljedično poboljšati kvalitetu njihovih proizvoda.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.