2 min. čitanja

Općina Lumbarda kreće u izradu održivog sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina

Općina Lumbarda kreće u izradu održivog sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina
Foto: Općina Lumbarda

LUMBARDA – Na području Donjeg blata u Općini Lumbarda započeo je monitoring raspoloživih količina i kvalitete vode kako bi se utvrdili uvjeti za izgradnju sustava javnog navodnjavanja.

Polje Donje blato – Lumbarda zauzima 113,9 hektara bruto površine i predstavlja kršku dolinu u kojoj se u središnjem nizinskom dijelu uzgaja uglavnom vinova loza, a na rubnim povišenim dijelovima masline. Smješteno je sjeverozapadno od Općine Lumbarda, a na njemu se planira gradnja sustava javnog navodnjavanja. Do sada je izrađena projektna dokumentacija na razini idejnog projekta, priopćili su iz Općine.

Foto: Akumulacija Krmača/Općina Lumbarda

U sklopu projekta predviđena je gradnja priključne građevine na postojeći vodoopskrbni cjevovod za punjenje akumulacije, a u središnjem dijelu polja i procrpna stanica za punjenje akumulacije instaliranog kapaciteta do 20 litara u sekundi.

U središnjem dijelu polja planirana je izgradnja i ustave na odvodnom kanalu, dok bi akumulacija trebala imati zapremninu do 130 tisuća m3. Uz akumulaciju će biti smještena centralna crpna stanica, a u planu je i izgradnja sustava tlačnih cjevovoda sa spojnim oknima duljine do 4.600 metara.

Foto: Općina Lumbarda

Izgradnjom ovog sustava omogućilo bi se navodnjavanje oko 75 hektara neto površine polja.

Raspoložive količine vode pri izradi idejnog projekta sustava javnog navodnjavanja Malo Blato-Lumbarda procijenjene su na temelju hidroloških obrada slivnog područja korištenjem empirijskih metoda. Prije izrade projektne dokumentacije potrebno je obaviti prethodna istraživanja kako bi se utvrdili uvjeti za gradnju te monitoring raspoloživih količina i kvalitete vode.

Detaljne informacije o projektu nalaze se na službenoj internet stranici Općine Lumbarda.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.